tiistai 22. syyskuuta 2009

Mimosalla on asiaaMinulla on jutut vähissä.

En oikein tiedä missä täällä mennään ja kun en ole tilanteen tasalla olen jotenkin hukassa.

Mimolla sen sijaan on asiaa.

Neiti koittaa kovasti laittaa kahta ja useampaa sanaa putkeen ja höpinä on mölyistä. :)
Hyvin sujuu esim -nappi kiinni ja -hattu päähän mutta välistä menevät sanat sekaisin ja tuloksena on ölinää josta välistä erottaa jonkun tutun sanan.
Kuitenkin pakko uskoa että neiti puhuu jo kahden sanan lauseita.

Neiti on myöskin todennut että hänen nimensä on mimosa. :D
Mimon sijaan neiti nimittää itseään sa liitteen kera.
Ihanahan se nimi on kokonaisuudessaankin nyt kun itse sitä myös käytellään enempi neidin aloitteesta.
Mimo on jotenkin niin vaan sopiva nimi ja luonneanalyysi tuolle tuullispäälle ettei tosikaan.

Mitä kuuluu muille 1.5-2v juttelijoille?

Itseäni harmittaa kovin että mimo oppi sanomaan puska kuspan sijaan.
Sain siitä itse uskomatonta huvia. :DTein itselleni tänään nanson pitsitrikoosta kietaisupaidan josta tykkään epäilyksistäni huolimatta kovasti.Sääli etten osannut kuvata kiireessä muuta kuin alepan roskispussia taustalla...

24 kommenttia:

 1. Meidän kohta 1v8kk puhuu muutamia sanoja ja nyökyttelee kovasti, jos haluttua sanaa ei tule. Sanavarasto karttuu koko ajan, mutta kahden sanan lauseisiin on vielä matkaa.

  VastaaPoista
 2. Kaunis tuo sun uusi paitasi!
  Pantton on nyt 1,5v aikas tasan. Mies ei sano kuin muutaman hassun sanan: mamma, äiti, pappa, anna, ta-ta=tack tack, ta-taa ta-taa=heippa, teede=träde.
  Hassua että miehen sanavarasto on pääasiassa vielä ruotsia vaikka mä sitä suomea puhun hänelle.
  Mimo on niin suloinen tuossa vakavassa kuvassa.
  Miten itse jakselet?

  VastaaPoista
 3. Meidän neiti, joka pian 1v7kk... sanoo 4 sanaa putkeen ja lauleskellessaan sieltä tulee useampikin. Oman nimensäkin osaa sanoa ja tietää, että mikä on hurtan, isin ja äitinkii nimi. Hyvin saa selvää ja yllättänyt äitin, isin ja monen muunkin laajalla sanavarastollaan. Kehen lie tullut mokoma papupata?!:O Mitää en ainaskaa ite myönnä:D

  VastaaPoista
 4. anrinko: meillä mimo osaa sanoa ta taa naapurin virolaiselle kaverille.:)

  Voin kai ihan ok.
  Olen iloinen jos on huono olo koska luulen sen merkitsevän sitä että hormooneja vielä on olemassa.
  Ainakin kuvastakin voi katsoa millaisessa kunnossa ihoni on. :D
  Kuitenkaan en osaa olla kovin positiivinen.
  Viikon päästä asia selkenee enkä jaksaisi millään odottaa. :/

  VastaaPoista
 5. Sanainen arkku aukesi meillä 1v5kk iässä kunnolla ja sanoja syntyi pulputen, yksittäin sanottuna. Sitä ennen tuli mongoliaa ja selviä sanoja sekaisin. Nyt 1v7kk iässä tulee kolmen sanan lauseita, useimmiten kaksi. Lauseet ovat tyyliin "auta minua", "anna maitoa", "isi tulee tänne" ja sitten useampi sana jos on, niin se se vasta mongoliaa on...

  VastaaPoista
 6. inkuli: jaahas,mistähän olisi perittyä?! :D
  suuuuuveellaaaan lasketaan sitten vain yhdeksi sanaksi. ;)

  Suvi: meilläkin joskus tulee noita äiti anna maitoa tyyppisiä mutta niin suurella välillä vielä etten laske sitä.
  oikein odotan että neiti alkaisi enemmän puhua omia juttua käytännön ja asioiden nimien lisäksi.

  VastaaPoista
 7. Hieno paita ! Ja Mimo on taas yhtä sulonen niiku aina :)

  VastaaPoista
 8. Meidän 1v 5kk tyttö sanoo useita sanoja (auto,iskä, heihei, heippa, moi, kukka, kakka, pipi, puu, anna, ota, tuolla,mamma, mummo, ukki, lähdetään, kauppa, puuro.. jotain äkkiä mainitakseni) ja eilen tuli ensimmäinen kahden sanan lause "Pää tyynyyn" Toisti perässäni nukutin neitiä :D

  VastaaPoista
 9. Ihana paita!

  Muakin harmittaa, kun moni hassu sana onkin jo ihan normaali. Esim. sammakko oli ensin kankunkaa. Sitten se oli makkakko. Ja nyt jo tylsästi sammakko :/

  Lauseita meillä on juteltu jo koko kesän, mutta usein ne on kovin vaikeita ulkopuolisen heti hiffata. Kuten vaikkapa lause: äiti appaa sinua = äiti nappaa sinut syliin. Tai: ei tao pesu petättää Hallaa = Halla ei halua että pesukone pelottaa. Mutta on ne niin hauskoja nuo lauseet, että toivottavasti olisivat mukava vielä pitkään.

  VastaaPoista
 10. Ihana paita! Ootko sinä Hanna laihtunut, näytät jotenkin tosi laihalle tuossa paidassa?

  VastaaPoista
 11. Kiva paita!
  Suloisia kuvia Mimosta. Se lauseiden alku on kyllä mahtava vaihe, siinä on ympärillä olevilla hauskaa monta kertaa.

  VastaaPoista
 12. laura : on mulla pömppöläskit. :D
  mutta hcg-raskaushormooni laihduttaa mua aina.
  Oli sitten kyseessä oikea tai feikki raskaus.
  n.6 kiloa on lähtenyt tässä...

  VastaaPoista
 13. Esikoinen puhui meillä 1,5v iässä kohtuullisen paljon kahden sanan lauseita ymmärrettävästi. Tuossa iässä alkoi kovasti lisätä sanavarastoaan ja toisti lähes kaikista lauseista vähintään lopun :) Hauskoja sanoja löytyi paljon, kun kirjaimet hiukan vaihtoivat paikkaa. Samainen tapaus puhui 1v8kk iässä jo neljän sanan lauseita.

  Kakkonen puolestaan ei montaa sanaa 1,5v iässä sanonut. Isompi sisarus "tulkkasi" niin kätevästi :) Kahden-kolmen sanan lauseita alkoit tulla vasta kaksivuotiaana ja oikeasti puhe selkeni ja sanavarasto laajeni kun hän sai putket korviinsa reilu pari vuotiaana.

  Kolmonen on ollut kuin esikoinen. 1v8kk ikäisenä puhui 3-4 sanan lauseita (ne muutamat kirjaimet puuttuivat ja menivät ajoittain sekaisin), puhua pälätti koko ajan (no, puhuu edelleen:)) ja "lauloi" :D

  Yleensä kai siinä kahden iässä alkaa tekstiä tulla. Puhe kehittyy loikkauksin, kun lapsi kerää sanavarastoa jonnekin passiiviseen säilöön "makusteltavaksi" ja sitten tavallaan yks'kaks sitä puhetta tulee. Ja mikä hauskinta, jossakin vaiheessa selostavat *kaiken* tekemänsä; tai toisten :) Pian sen perään alkaa "miksi-miksi", jolla ei ole loppua. Pienten puhe on niiiin suloista :)


  Katri

  VastaaPoista
 14. Ai-niin! Onkos se Mimo käynyt parturilla? Oikein suloinen neiti, näyttää niin isolta :) Ja Hanna puolestaan on niin hoikan oloinen. Ja todella taitava ompelija :)

  Katri (vielä)

  VastaaPoista
 15. Meidän kohta kaksivuotias puhuu lähes oikein, joskus keksii uusia sanoja, jos ei jotain tiedä. R-äänne puheessa korvataan D:eellä. Puhe alkoi luistaa jo yksivuotiaana mutta vastaavasti motorinen kehitys on ehkä vähän hidasta. Neuvolan mukaan normaalia, mutta kavereiden samanikäsiin verrattuna ehkä vähän arka liikkumaan.

  VastaaPoista
 16. Hieno paita!!
  Meillä 2vee poika puhuu jo aikasta hyvin.Välillä tulee vielä vääriä kirjaimia vääriin paikkoihin ja väärillä äänteillä,mutta kuitenkin saa selvää mitä sanoo.Osasta ei.Yksin päivä hän viisoi traktoria jota sanoo rakkiaksi:) ja sanoi fahvua ja ihmettelin että mitähän se tarkoittaa kunnes hetken päästä tajusin:savua. Raktorin piipusta tuli siis savua:)
  Tsemppiä Mimon puheen kehitykseen,on aivan ihanaa seurata lasta joka oppii päivä päivältä uusia sanoja.

  VastaaPoista
 17. Mistä tuo Mimon paita on?, ihana. ;)
  Meillä Emil toistaa nyt paljon kahden sanan lauseita ja sanoo joskus jopa itse. Kuten tänään "oota äiti", kun minun piti istua sohvalla odottamassa että Emil hakee äidille auton. ;)

  VastaaPoista
 18. Meidän tyttö on muutama päivä vajaa 1v7kk ja puhetta tulee ihan uskomattomat määrät! Joka päivä yllättää meidät uusilla sanoilla tai lauseilla. Lisäksi osaa joitain sijamuotoja, esim auto on auto mutta autoLLA mennään. Monikot myös hoksaa aika sujuvasti.

  Kahden sanan lauseita on tullut selkeästi nyt parisen viikkoa, sitäkin ennen toisteli tuttuja sanapareja. Muutama kolmen sanan lausekin on tupsahtanut, ja ennätys on "mamma pappa tulee kylää(n)" :)

  Tää on kyllä ihan mahtavaa aikaa, seurata tuota puheen kehitystä. Ja saa kyllä nauraa! :)

  Nyt tyttö on oppinut korvaamaan vaikeat konsonantit muilla kirjaimilla, joten esimerkiksi eilen kun sanoin "äiti syö", kipitteli tyttö tyytyväisenä ympäri asuntoa ja hoki "äiti lyö, äiti lyö!"

  Tämän huiman puheenkehityksen vastapainoksi tyttö oppi vasta reilu kuukausi sitten kävelemään! (ei ryöminyt vauvana ollenkaan ja lähti konttaamaan sillee hassusti polvi edella vasta 11kk ikäisenä.) Eihän sitä voi kaikkea yhtä aikaa opetella. :)

  VastaaPoista
 19. mia: kuin sie et meandia tunnista? :D
  paita on 74/80 ja kohta jo pieni. :(

  VastaaPoista
 20. Niin, ja vielä lisäys, että meidän papupatamme hiljenee aina täysin, jos mennään johonkin vieraaseen paikkaan. Viime neuvolassa ei tainnut sanoa sanaakaan, ja päiväkodissa tutustumiskäynneillä on tainnut tulla kolme sanaa viidessä päivässä... Toisaalta taas esim. kaupungilla kierrellessä saattaa rattaissa istuessaan puhua siansaksaa jatkuvalla syötöllä niin, että kaikki varmasti kuulevat!

  VastaaPoista
 21. Meillä ei puhuta. Tyttö on nyt 2,5 v., sanoja löytyy ehkä 10. Äiti, kukka, kakka, nami, karkkii, kiikkaa, hissi, isi... jotain muita vielä ehkä. Lähes kaiki kirjaimet osaa kyllä luetella ;)

  Toki puhumattomuus saa neidin välillä tuskastumaan ja aloitimme muutama viikko sitten puheterapian. Sitä luulisi että etenkin kun on isoveli että puhe olisi jopa aikaisessa mutta ei. Minua tuo ei suuresti kriisitä mutta kaupungilla saamme kyllä kummastuneita katseita välillä, etenkin kun koon vuoksi tyttöä luullaan helposti 3-4-vuotiaaksi. EIköhän se aikanaan sieltä tule =)

  VastaaPoista
 22. Anana: Meidän automies alkoi oikeasti puhumaan 3,5v vasta ja nyt tämän kesän aikana puhe muuttunut normaaliksi ikäistensä tasoiseksi. Käymme edelleen puheterapiassa. Mutta toiset oppii vaan myöhemmin. Kyllä se sieltä tulee. =)

  VastaaPoista
 23. Telman kohdalla on sinänsä hauska juttu, kun siis varmasti on monta kymmentä sanaa ja ainakin kymmenen lausettakin jotka ymmärtää oikein hyvin, hakee, tuo, vie kaikenlaista, ruumiinosat löytyy osoittamalla, eläimiä ja niiden ääntelyjä tiedetään monia :) (ainakun tulee koira vastaan, niin Telma täräyttää reippaalla volyymilla VUHVUH!), joskus kyllä myös lastenohjelmien hevosille... mut se on pikkujuttu.

  Mutta niin, tuntuu että oikein harmistuu jos yrittämällä yritän saada matkimaan mun sanomisia... Ihan silleen no DAA kyllä mä tiedän mitä toi tarkottaa miks pitäis sanoo se ite :D Eli käytössä meillä on päivittäin ehdottomasti toi VUHVUH ja muut sitten vaihtelee, Tuomo oli sitä mieltä kun olivat eilen kahdestaan et Telma osasi ehdottomasti sanoa JOO kun kysyi heitetäänkö löylyä :D

  Mut en osaa kyllä olla huolissani vielä, ymmärrys tuntuu niin rajattomalta ja laitan sen vähän senkin piikkiin kun neiti oli niin mahdoton menijä jo 10-kuisena. Kyllä se puhekin sieltä tulee :)

  VastaaPoista
 24. Meillä tulee puhetta jo ihan mukavasti, monen sanan lauseitakin ja välillä kumminkin vielä ihan "omaa kieltäkin". Poika osaa myös laskea seitsemään, tai ainakin melkein. Hän kiipeää aina johonkin ja laskee "yksi, monta, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, nyt hyppää" ja sitten hyppää.

  VastaaPoista