keskiviikko 20. toukokuuta 2009

1v3kk ja risat


Eksyin äsken lukemaan jonkinlaista keskustelua siitä mitä 1v3kk lapsi osaa.

Äidit olivat listanneet mm. kuperkeikan,riisumisen,pukemisen,kolmen sanan lauseet,käsienpesun automaattisesti,yhdellä jalalla hyppimisen,itse syömisen ja muuta näppärää.

Meidän mimo ei tee noista mitään.
Tosin ei ole tullut mieleenkään kokeilla taipuuko neiti kuperkeikkaan. :D

Meidän neiti syö itse haarukalla osaksi.Lusikka on vielä vaikea.Maitoa menee mukista,pillillä tai pullosta.
Pipo on ainoa vaate joka puetaan itse.
Riisumisessa osataan nostaa käsiä ja jalkaa käskystä.
Käsienpesulle,syömään,pukemaan tms tullaan kun pyydetään tosin ulkona mikään kielto/sääntö ei päde.
Siellä vallitsee viidakon laki.

Mimo hoitaa vauvaa,laittaa rahaa pankkiin,tuo postin (ja kertoo myös että :posti!),vie oman vaipan tai roskat roskikseen,heittää palloa,antaa suukon ja halin,osaa suurimmaksi osaksi nyökyttää tai pyörittää päätä kysymyksiin.
lapioi kakkuja,laskee liukumäkeä,juoksee,kiipeää ja muuta asiaan kuuluvaa pikkutyttö kamaa. :)

Kahden sanan lauseita on vasta: ei oo ja hauva haukkuu.
Muuten sanavarastossa on hurja kasa hassuja sanoja.
Esim: Lapi,sango,laskee,kengä,api(na),vauva,kissa,hauva,täti,eeti,
ruokaa,maistaa,haukkaa,
kurkku,leipä,bana,omppu,paita,mekko,housut,sukka,
harjaa,nukkuu,titti (tutti),laku,maitoo,
papi (paperi),nenä,silmä,koova,käsi,jalka,soomi,tukka,pää,pokki (poski),pallo,pywwy,auto,pyörä,äiti,isi,sammu,pammu (pampula),vaippa,poi (pois),käwwy,auki,kiinni,ovi,Koki (koti),Kiija (kirja),hattu,kakka,vettä,hiekka,kivi,heppa,lintu,lamppu,kello,
tyttö,ankka,kiitos,... vain muutamia mainitakseni. :)

Meillä alkaa pottailu eli potutus tässä kesän aikana.

Tosin semmoista uhmaa on jo ilmassa että saa nähdä miten käy.
Korvansa neiti on lahjoittanut toisaalle ja varsinkin ulkosalla tosiaan painellaan aivan varmasti väärään suuntaan kauheaa kyytiä vaikka käsket tai anelet mitä.

Mitä muille ikätovereille kuuluu? :)

17 kommenttia:

 1. meidän neiti on himpun verran alle 1v3kk (1.3 syntynyt) ja on kyllä äidin mielestä täysi vauva :D ottaa haparoivia askeleita, heitää lapiolla hiekkaa ympäriinsä, juo nokkamukista, syö sormin itse, sanoo muutamia sanoja jokseenkin ymmärrettävästä (loppu, kiitos, Iida, Neea, kissa, vaippa, kukka, kakka, iskä, sukka, kenkä, ei...), ei kyllä pue mitään ( tai no vetää vaatteita päähänsä hatuksi), vaipat saa riisuttua ja sukat.

  VastaaPoista
 2. Luulin että Mimo vanhempi...
  Mun poikani 1v2kk. On kävellyt 4kk, juoksee ja kiipeää.
  Osaa sanoa vain äiti, öitä ja nej. Mitään muuta ei tule. Ja nuokin epäselvästi.
  EI syö itse eikä anna kenenkään syöttää. Arvaa mikä sota syödessä...hmmm...sormiruokaa menee.
  Ei osaa pukea mitään, rimpuilee kun puetaan.
  Riisuu vaipan. Siis potta-aika edessä kesällä. =)
  Ei laske mäkeä.
  Keskittyy kokopäiväisesti autoilla ajamiseen ja pörisemiseen. Odotan että oppisi sanomaan auto.

  VastaaPoista
 3. anrinko: mimo on syntynyt 10.2. :)

  VastaaPoista
 4. meilläkin neiti lähti 10kk kävelemään.
  eikä luojan kiitos ole ollut kiinnostunut vaipan avaamisesta! :D

  VastaaPoista
 5. Toi meidän liki 1v8kk osaa noi samat mitä mimokin ja aika lailla samat sanatkin.:) Lisäksi poika osaa ainakin tehdä sen kuperkeikan. Itse en ollut edes tajunnut. Anoppilassa kun oltiin, niin anoppi käski poikaa tekemään kuperkeikan ja kappas, poika teki työtä käskettyä. Mistä lie oppinut.

  Joten heitäpä mimolle malliksi yksi kuperkeikka, niin voipi olla, että tyttö tekee perässä.;)

  Poika osaa myös pelata jalkapalloa, osaa oikeasti tosi hyvin potakaista palloa. Lisäksi poika käsittelee sählymailaa tosi kätevästi. Ja osaa käyttää stereoita...

  Meidän pojalla on kyllä kova kiinnostus pukemiseen, mutta kun ei osaa, niin ei osaa.

  VastaaPoista
 6. Telma täytti just eilen 1v ja 2kk. Alotetaan nyt vaikka siitä että meillä pysyy sanainen arkku visusti kiinni... Kovasti osoittelee, mut kaikki on "tää, töö" tai "tätä". "Äiti" on tullu satunnaisesti, niin allekirjoittaneelle kuin kuvakirjan marsullekin :---D Enkä ole yhtään huolissani, Telma lähti kävelemään 10-kuisena joten sanat on tainnu jäädä jonnekin töppösten alle. Meilläkin menee pipot päähän mut eipä juuri muu. En oo koskaan kuullu yhdestäkään 1v 3-kuisesta joka osais tehdä kuperkeikan :D ois hauskaa nähdä kyllä. "Mahtava" juttu nämä tosissaan vertailevat äidit... Törmäsin galleriassakin yhteen joka oli vääntänyt 4-5 kuisensa uskomattomalle ja todella epämukavan näköiselle myttyrälle "KATSOKAA KUN MEIDÄN ****** ISTUU!" ... hirveää.

  Eksyin aiheesta :D Joka tapauksessa, jaa vinkit siihen miten opettaa muksu syömään itse niin hienosti kuin Mimo (vakoilin videosta :). Meillä on kyllä lusikka joka ruokailulla omassakin kädessä mukana ja ollaan nyt päästy siihen asti että Telma tarjoaa siitä sapuskaansa syöttäjälle :D Omaan suuhun ei vielä mee... diplomaattista.

  VastaaPoista
 7. Myös meidän 1v8kk on aika samalla tasolla Mimon kanssa! :)

  1v3kk vanhana oppi juuri kävelemään, ei tullut sanoja, päänpyöritystä ja osoittelua kyllä. Potalla istui lähes aina vaipan vaihdon yhteydessä (koska pissasi heti lattialle kun otti vaipan pois). Söi itse, eipä juuri saanut auttaa. Vieroittui rinnasta lähes itsekseen, sitä ennenkin oli käynyt tissillä vain kerran pari päivässä.

  Nyt ikää 1v8kk, ja sanoo muutamia (kymmeniä?) sanoja (alkanut toistaa kiitettävästi kaikkea mitä kuulee), syö edelleen itse, kiipeilee portaissa ylöspäin, kiipeilee tuoleille ja huutaa pois! (ei muka osaa tulla itse, sohvalta kyllä peruuttaa hienosti). Yrittää komentaa, kiskoo äitiä hihasta ja sanoo pois! Puuhaa ja leikkii koko ajan, uhmaa hieman vähemmän kuin talvella (itkupotkuraivarit lattialla unohtuneet). Ja kulkisi kokoajan tutti suussa, vaikka sen pitäisi olla vain unille mennessä käytössä (äiti kyllä lipsuu tästä välillä).

  Niin, ja pukee hattuja ja kenkiä ja huutaa "akki!" (takki), kun joku lähtemässä ulos. Haalari ei oikein kelpaisi ulkovaatteeksi...

  VastaaPoista
 8. Nöpö on syntynyt 28.12. ja pari kk sitten hän osasi syödä lusikalla, haarukkaa ei oo annettu, joda nokkamukista ja pullosta itse, sanoa muutamia sanoja, pukea pipon, vastata "eeei" ja "mmm-m", joka tarkoittaa joo.Mitäs vielä?Pallon osas heittää ja ilmoittaa että "kakka" oikella kohtaa=)

  VastaaPoista
 9. Tuntuu, että noissa keskusteluissa "hieman" liioitellaan lasten taitoja. Saattaahan toki olla muutama tuon ikäinen, joka nuo listan asiat osaa. Meidän 1v 9kk osasi tuon ikäisenä kävellä hienosti, aika monia yksittäisiä sanoja, syödä sormiruokaa jne, mutta ei tosiaan mitään automaattista käsienpesemistä tai yhdellä jalalla hyppelyä! Ei osaa nytkään, enkä pidä sitä mitenkään ihmeellisenä.
  Nyt poika puhuu ikäisekseen tosi hyvin, tyyliin "kato äiti! tuossa on puskutraktori" mitä ei isoveli kyllä ainakaan osannut yli kaksivuotiaanakaan sanoa. Pallon pelaamiset ja palapelit sujuvat hyvin, mutta käskyjen tottelussa on totisesti toivomisen varaa ;) Hiukan valikoiva kuulo!
  Eilen oppi myös kiipeämään meidän puiston isoille tarkoitettuun kiipeilytelineeseen puolia pitkin, taito, joka olisi voinut odottaa vielä pitkään... Ei ole kiinnostunut pyöräilyn oppimisesta, piirtämisestä eikä rattaissa istumisesta, vaan joka paikkaan pitäisi "tävellä". Muuten kyllä tuntuu, että joka ikinen päivä huomaa jonkun uuden edistyksen, ihana aika sinänsä!

  VastaaPoista
 10. Meidän 1vee 4kk kuulostaa kovin samanlaiselta kuin Mimo. Samat sanatkin suunnilleen ja kahden sanan lauseita on jo useita. Yhden kerran olen kuullut kolmen sanan lauseen :D

  Tyttö syö usein itse, mutta se on niin kamalaa sotkua että mielelläni autan vähän sitä ruokaa osumaan sinne suuhunkin välillä. Juoda ei osaa kuin tuttipullosta ja pehmeästä nokkamukista hiukan. Meilläkin se pipo on ainut mitä osaa pukea, tai osaahan neiti myös laittaa äidin ja isin alushousuja kaulaan...

  Mies yritti opettaa lapselle kuperkeikkaa, mutta minusta se oli niin hurjan näköistä, että olin varma, että kohta menee niskat nurin.

  No, itse en välitä vertailusta. Jostain syystä me saamme paljon huomiota, kun tyttö puhuu jo niin paljon. Samoin aikaisemmin saimme paljon huomita, kun hän lähti kävelemään niin aikaisin. Itse vauvaannun huomiosta, koska en haluaisi kehuskella. Ja on hankalaa, kun toinen äiti purkautuu tuskastuneena, että miksi hänen lapsensa ei sano vielä sanaakaan jne. Koitan aina sanoa jotain kannustavaa, mutta joskus vaivaa se, miten paljon joitain äitejä häiritsee, jos oma ei osaa sitä mitä joku toinen. Miksi ottaa siitä itseensä?

  Jokainen osaa sen mitä osaa, taatusti kaikki ehtivät oppia syömään ja puhumaan, kävelemään ja hyppimään (poislukien he, joilla on jokin vaikea vamma). Kaikki lapset ovat taitavia jossain, ainakin olemaan omia itsejään :)

  VastaaPoista
 11. Meidän likka on kuukautta Mimoa nuorempi. Ja mimo kyllä selkeästi osaa jo enemmän.

  Tyttö kävelee, juoksee ja kiipeilee. Heittää palloa. Antaa sukkon ja halin ym. Kuperkeikkaa yrittää, mutta ei uskalla vielä mennä ympäri. Tiedä mistä senkin on keksinyt -minä kun harvemmin kuperkeikkoja teen. ;)

  Lauseita ei tule. Sanatkin pääasiallisesti vielä keskeneräisiä: äiti, kukka, lamppu, ei, öhi (isi), kiia (kirja), kiis (kissa), äta (ota), anna mutta yleensä sekin tulee annaannaanna... jne. Tuo ja vie tavaroita, kun pyydetään vaikka ulkona meilläkin usein kaikki pyynnöt ja kiellot menee kuuroille korville.

  Ei syö ite muuten kuin sormin. Lusikkaa heiluttaa (jos sellaisen käteensä saa) mutta ruoka päätyy jonnekin muualle kuin suuhun. Nokkamukista tai pillillä juo itse.

  Ei pue itse. Mieluusti riisuisi kaikki vaatteet, mutta osaa riisua vain kengät, sukat, pipon ja hanskat.

  Pissaa ja kakkaa yleensä pottaan kun potalle laitetaan. (äiti on hieman laiska vielä tässä).

  Kaikki lapset kehittyy niin omaa tahtiaan, mutta minua ainakaan ei haittaa vaikka jonkun 2 vuotias kirjoittaisi jo runoja kunhan kukaan ei oleta että meiän likankin pitäisi. Se ärsyttää. Meidän likka oppii, kun oppii ja hyvä niin. ;)

  Ja mitä vaippaan tulee niin tarralliset osaa avata, nepillisiä (kestovaippoja) ei. Eilen söin keittiössä aamiasta niin että tyttö hillui vaipassa ja t-paidassa sen aikaa. Käveli keittiöön ja pöydän ohi kävelessään länttäsi vaippansa pöydälle ja jatkoi tyynen rauhallisesti matkaa. Kyllä oli naurussa pitelemistä. =)

  VastaaPoista
 12. Meillä poika on pian jo 1v6kk ja ei todellakaan tee tollasia.. ;)

  Syö haarukalla ja sormin, lusikalla ei - siispä syötän pääosin. Juo nokkiksesta itse, tuttipullosta pari kertaa päivässä, kupin reunalta jos hörpytetään. Kävelee, juoksee, kiipeilee..ymmärtää käskyjä mutta on eri asia, että totteleeko..hehe, toi ulkona ollessa viidakon laki pätee siis meilläkin..kun pyydetään tulemaan että mennään sisälle niin sillon mennään lujaa vastakkaiseen suuntaan.

  Potkasee palloa, heittää palloa, leikkii junaradalla, potalla käy joskus - hyvin harvoin. Osaa viedä roskat roskikseen ja sitä rataa.. Yksittäisiä sanoja tulee jo monta, mutta lauseita ei - ei edes kahden.

  Kalastajahatun ja löysän pipon osaa laittaa..lisäksi kun puetaan niin osaa olla avuksi ja laittaa esim. käden hihaan kun raotan paitaa jne.

  :)

  VastaaPoista
 13. Meillä 2 vkoa Mimoa nuorempi neiti. Kävellyt myös 10 kk ikäisestä, joten nyt juostaan ja kiivetään. Äiti, isi, kakka, kukka, hauva on selvät sanat, jotka toistuvat puheessa, jos sille päälle sattuu. Sanat siis jossain matkalla. Syö itse lusikalla ja haarukalla, juo mukista, nokkiksesta, pillillä. Osaa kiukutella ja ilmaista itseään hyvässä ja pahassa. Potalle tehdään tarpeet, jos hätä on. Usein ilmoittaa itsekin, että hätä ois (äiti ei aina vaan tajua siitä vänkäämisestä, että mistä on kyse!) Ei pue kuin hattua ja märkiä pyykkejä. Tekee taitavasti hiekkakakkuja ja istuu kolmipyöräisensä selässä. Ymmärtää loistavasti puhetta, oman tahdon voittaessa kuuntelee vain itseään.

  Suvi (joskus Misupainakin kommentoinut...)

  VastaaPoista
 14. Mimo on niiiin taitava, meillä Telman puhe rajoittuu 10 sanaan ja käveleminenkin on sitä mummon köpöttelyä. Onneksi sosiaalisia taitoja ja leikkejä on sitäkin enemmän, toisin kuin veljellään saman ikäisenä. Lisäksi Telma osaa keimailla ja tanssia : )

  VastaaPoista
 15. Meillä 9,5kk iässä hoki itselleen "hyvä,hyvä", ja nyt ei 1v1,5kk puhu edes sitä... :) Kipittää karkuun minkä kerkiää (karkaa vaipanvaihdosta vessastakin- avaa lukon) ohittaa pesukoneen lapsilukon, joten ei saa enää "seurustella" päällä olevan koneen kanssa. Kun sanoo piip piip, kävelee takaperin (todella hyödyllinen taito ;)) Syö syötettynä jos on nälkä, annan itse syödä kaiken sormin syötävän, en ole edes kokeillut antaa haarukka käteen. Osaa kaataa mukista vedet päälleen... Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta lapsista, joten en osaa "vaatia" pojalta mitään, luotan siihen että oppii omassa tahdissaa.

  VastaaPoista
 16. Meillä on 1v2kk ja olispa hurjaa, jos kuukauden päästä osaisi kaikkea tuollaista! Poika ei vielä kävele eikä seiso kuin tuettuna ja sanojakin osaa sanoa vasta muutaman (pari-kolme joita osaa käyttää kunnolla ja sellaisia joita vain toistaa).
  Söisi itse lusikalla ja joisi mukista, mutta ei jaksa keskittyä kovin kauaa ennen kuin se muuttuu pelkäksi sotkemiseksi :) Vaipat avaa, pipot ottaa päästä ja kädet laittaa hihaan kun puetaan. Kakat tekee useimmiten pottaan, vaikka juuri kävinkin suihkuttelemassa kakkaa kahdesta kirjasta...

  VastaaPoista
 17. Ainahan omaa lasta tulee vertailtua toisiin samanikäisiin, alussa tein siitä hirmuisen kompleksin itelleni, kun ei osaa tätä ei osaa tuota
  mutta onneksi tajusin löysätä pipoa ja nyt saa olla just niin "ali- tai ylikehittynyt" kuin on.

  VastaaPoista