sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Jane Austen vs Todellinen maailma

Eilen kun vihdoin sain mimon petiin ja aukaisin töllön oli siellä menossa Jane Austenin Järki ja Tunteet. (sens änd senssibilitii)

Jollain kierolla tapaa rakastan tälläisiä elokuvia joissa tunteet on suuret mutta eleet niukat ja lopussa aina oikein odotan että nyt,Nyt suudelkaa tai edes jotain!! Mutta ei! Pieni Silitys poskesta tms riittää ja ilmeisimmin suomalaisen tempperamentin omaavana jään pureksimaan tyynyn kulmaa tunnekuohuissani.

Laitoinkin nyt latinkiin myös kauan sitten katsotun Ylpeys ja Ennakkoluulon (tietysti sen 95 version!Praid änd pretsudais)
Ja pari vuotta sitten ilmestyneen The Jane Austen Book Club-pätkän josta olen joskus nähnyt vain trailerin. Onko kukaan nähnyt?

Nyt voinkin sitten kieriskellä pidättyväisessä romantiikassa oikein kunnolla. Pitäisiköhän ladata vielä Beatrix Potterikin kun sen näkemisestä on jo aikaa...ja Emma!...

Mainittakoon tähän vielä että saatan katsoa elokuvia myös siitä syystä että niissä on komeita pitkätukkaisia miehiä pönökkipuvuissa... :D

Elokuvissa aikakaudelleen ominainen eleettömyys on minulle kovin vierasta.
En usko että osaisin odotella torpassa milloin se thö mies tulee ovelle vaan olisin aina juuri se yksi hahmo jolla suu käy ja tunteet leimua,joka tietysti yleensä tulee huijatuksi mutta oppii virheistään.

Tehdäänpä tähän nyt pieni vertailu niille jotka ihannoivat järkevää rakkautta ja paluuta muinaiseen :D

Jane Austenin maailma vs todellinen maailma:

-Kukaan ei näytä hyvältä yöpaidan näköisessä mekossa! 1p todellinen maailma.

-Koti on aina siisti ja maljakoissa on tuoreita kukkia. 1p Janen maailma

-Kun suomalaista naista vituttaa tai hän potee sydänsuruja hän ratkoo asiat yleensä puhumalla,itkemällä,huutamalla,syyllistämällä ja kaivelemalla vanhoja,epäreilusti mutta rakentavasti ja saa asiansa selvitettyä ja oppii virheistään.
-Kun Janen maailmassa tilanne on sama painellaan piiskaavassa sateessa nummille ja jäädytetään pylly ja tunteet,saadaan keuhkokuume ja opitaan virheistään.

Piste molemmille.

-Rumin ja ilkeä mies on aina yleensä pohjimmiltaan hyväsydäminen.
-Janen maailmassa näin on. 1piste
-Matti nykänen tms... Todellisuudessa ei aina välttämättä ole näin. 0pistettä


-Janen maailmassa rakkautta osoitetaan kädestä pitämällä,illistelemällä,Ihailemalla,kaipaamalla ja vaikenemalla.

-Todellisessa maailmassa samaa osoitetaan tekstiviestein,suukoin,sanoin,kukkasin, myös kävelyttämällä vaimoa lääkekaapin kulmaan,ampumalla koko perhe ettei kukaan jää yksin...

1piste janen maailmalle.

Hävisimme haavemaailmalle mutta hyvä niin.On oltava olemassa elokuvia joiden kanssa nollata reaalimaailman raakuus ja paino.


Itse ainakin otan mielummin räiskyvän suomalaisen tempperamentin ja tavat osoittaa rakkautta sanoin ja teoin. :)


Teemalauluksi vielä Kate Bushia :)

Kuvissa näemme peittelemätöntä riemua. :)

7 kommenttia:

 1. Mulla on kokemusta Austenin leffoista Emmasta, jota yritin näyttää kaseille. Ilmeisesti se maailma ei uponnut ainakaan teineille, sillä sen jälkeen kaksi luokkaa on rukoillut tuntien alussa, että eihän me vaan katsota sitä Emmaa!!!

  (Ja vielä selvennykseksi epäilijöille - ei ihan joka tunti katsella edes emmoja, vaan kaseilla käydään läpi kirjallisuuden lajityyppejä, ja katsottiin erään iltapäivätunnin aikana 'kevennyksenä' Emman alku siihen asti, että päästiin juoneen vähän mukaan - eli noin tunti alusta.... kun siinähän alkaa tapahtua heti kohta eli ei sitten ollenkaan).

  VastaaPoista
 2. Mutta ota huomioon että se Mariannehan oli juuri tuollainen tunteikas ja temperamenttinen, joka ei halunnut tyytyä hillittyyn kyyhöttelyyn! (eli siis se Järjen ja tunteiden tunteet-osapuoli)

  Mun mielestä empire-tyyliset mekot (eli ilmeisesti tarkoittamasi yöpaitamekot?) on kyllä kauniita, riippuu tietysti kankaasta, ja peittävät kivasti vatsamakkarat! ;)

  - Tiitiäinen

  VastaaPoista
 3. Sä olet kyllä ihana paras! Nauroin ihan kippurassa...taas jälleen...näille sun jutuille. Miten sulta pursuaakin näin uskomatonta juttua.
  KIITOS nauruista!!!

  VastaaPoista
 4. Tykkään noista Austenin kirjoista ja elokuvatkin olen nähnyt :) Viimeksi taisin katsoa sen elokuvan joka kertoo itse Austenista, hyvin paljon samanlainen oli kuin nuo muutkin elokuvat.

  VastaaPoista
 5. Mun suosikkileffoja nuo!!!!! Oon ihan onneissaan Jane Austineista AINA!

  10p Austenin haavamaailmalle ja papukaijamerkki oäälle<3

  VastaaPoista
 6. Tiitiäinen: Totta on että empiiriset mekot on oikeasti hurjan kauniita ja ihania! Eivät vaan sovi meikän kropalle joten voin vähän känkkäillä. :D :D

  VastaaPoista
 7. Mäkin rakastan Jane Austen-leffoja (ja kirjoja myös vaikka niissä ei ne miehet näykään... =D)!
  Oon nähny myös ton Jane Austen Book Club- leffan, oli ihan ok, perus nykyajan romanttinen komedia...
  Ja se leffa joka kertoo Jane Austenista on kans yks suosikki!

  VastaaPoista