keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Ruokaa

Tulin sitten kipeäksi. :(

Viime yö meni pyöriessä,kuumeillessa ja niistäessä.
Poskionteloissa asuu joku peikko.
Olen verrattain harvoin kipeänä mutta imuroin aina vaan pelkkiä kurkkutauteja.

Mies sai onneksi jäätyä kotiin tänään hoitamaan mimoa.

Ajattelin postailla tässä nyt pari ruokaohjetta.

Meillä viime ja tällä viikolla syötyjä.
Jos vaikka näistä saa arkipöytään ideoita. :)
Kuvia en tietysti ole tajunnut ottaa mutta mielikuvitusta vaan kehiin.


Maanantaina:

Lohikeittoa

Tarvitaan:

1 Sipuli
Pala selleriä
5dl kuohukermaa
400g lohifileetä
Timjamia
Suolaa
Laakerinlehti
Maustepippuria
1-2 dl vettä
4-5 perunaa

Sipuli ja selleri kuullotetaan kattilassa voinokareessa miedolla lämmöllä.
Lisätään mausteet ja vesi ja pieneksi pilkotut perunat.
Lisätään ruotovapaa kuutioitu lohi ja kerma kattilaan.
Annetaan kiehua kunnes perunat on kypsiä.

Kaveriksi maitoa ja ruisleipää. :)

Jälkkäri:

Pannaria

Tarvitaan:

8dl maitoa
4dl jauhoja
2 munaa
N.puolitoista desiä sokeria
Ripaus vaniljasokeria
Ripaus suolaa
1 tl Leivinjauhetta
100g sulatettua voita

Kaikki vaan kulhoon ja sekaisin ja pellille. :)
Paistellaan uunissa 200 asteessa noin 30min.


Tiistai:

Vihreää spagettia

Tarvitaan:

Tagliatelle pastaa tai jonkun tyyppistä nauhamakaroonia
Pussi pakastepinaattia
Paprika koskenlaskija
Mustapippuria
Suolaa
Juustoraastetta juustomaun mukaan

Keitellään pasta.
Sulatellaan pannussa pinaatti ja n. puolikas paketti koskenlaskijaa kastikkeeksi.
Maustetaan ja sekoitetaan pastat kastikkeeseen.
Ripotellaan päälle juustoraastetta.


Jälkkäri:

Omppupaistos

Tarvitaan:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
75 g kylmää voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä

6 (n. 800 g) hapanta omenaa
3/4 dl sokeria
2 rkl voita
2 rkl sitruunanmehua


Nypitään pohja murumaiseksi taikinaksi ja laitetaan jääkaappiin odottelemaan.
Laita uunin kestävään pannuun puolitetut omenat,voi ja sokeri.
Keittele kunnes sokeri ja voi alkavat karamellisoitua ja hiukan ruskistua.
Lisää sitruunan mehu.

Kippaa jääkaapista taikinaosuus pannuun omppujen päälle.
Riippuen tuurista taikina on joko murumaista tai kaulittavaa. :D
Katso kuitenkin että kaikki omput peittyvät ja reunoilta voi hiukan painella alaspäin.

Paista 225 asteessa noin 20min.

Anna jäähtyä.
Irroittele veitsellä reunoista ja kumoa tarjoululautaselle.

Kaveriksi vaniljakastiketta.




Keskiviikko

Broileripihvejä ,simpukkapastaa ja mangosalsaa

Tarvitaan:

Broilerifileepihvejä (hunajamarinoidut esim käy)
Pastaa

Salsaan:

puolikas kurkku
2-3 tomaattia
1 punasipuli
tölkkimangoa 1 tölkki
lime
oliiviöljyä 1 rkl
2-3 rkl sweet chili kastiketta
suolaa
Basilikaa

Pilkotaan pieneksi kaikki salsan aineet ja sekoitetaan kulhossa.
Paitsi lime josta puristetaan vain pari rkl mehua.


Jälkkäriksi:

Puolukkarahkaa

Tarvitaan:

Puolukoita pussillinen
1 Kermatölkki
1 Rahkapurkki
sokeria
Vaniljasokeria

Sulatellaan puolukat ja jos ei halua sattumia painellaan siivilän läpi.
Vaahdotetaan kerma
Sekoitetaan siihen puolikas rahkapurkki ja maun mukaan sokeria.



Huomiseksi:

Täytetyt kesäkurpitsat/ vuoka

tarvitaan:

2 iso kurpitsaa /riittää 4 hengelle
Jauhelihaa paketti
Sipuli
valkosipulin kynsi
Tomaattimurskaa
soijaa
mustapippuria
1dl kermaa
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna


Halkaistaan kurpitsat pitkittäin ja kaiverretaan sisus lusikalla kulhoon kastiketta varten.
ripotellaan kurpitsan pinnalle suolaa poistamaan kitkeryyttä.

Kuullotellaan sipulit.
Ruskistetaan jauheliha.
lisätään Kurpitsan sisukset ja tomaattimurska.
Maustellaan ja annetaan hetken kiehua.

Keitetään kattilassa desi kermaa johon sulatetaan juustoraasteet.
Nostetaan syrjään ja hetken jäähtymisen jälkeen sekoitetaan joukkoon kananmuna.

Kuivataan kurpitsat talouspaperilla. (suola irrottaa nestettä)
Täytetään jauhelihakastikkeella.
Pinnalle lusikoidaan juustokastiketta.

Paistellaan 200 asteisessa uunissa kunnes juusto saa väriä.

Meillä tästä jää aina kamalasti kastiketta yli ja olenkin tehnyt aina myös pienen vuoan laatikkoa. :)
Keitä siis makaroonia kaveriksi ja käytä jauhelihakastikkeen kanssa normin makaroonilaatikon tavoin. päälle voi ripotella juustoraastetta.
Paistella kunnes juusto ottaa väriä.

Tämä on myös hyvä vara jos kurpitsa ei lapsille maistukkaan. :D


Eikä meillä joka päivälle ole jälkkäriä.
Kunhan tähän kasasin. :)

6 kommenttia:

  1. Mie teen vähä samalla ohjeella pannaria ja se on todella herkullista. Sokeria laitan vaan desin ja sulatettua rasvaa n.50g ja 3 munaa :)

    VastaaPoista
  2. Oi, ihan tuli vesi kielelle, vaikka just olen syöny :-D Hih, hauska tuo loppukommentti, mie jo kerkesin tuntea mahotonta huonommuutta, että teetkös joka päivä noin hienot menut ja jälkkärit päälle :) Vaikka siis hienoahan se olisi! Joskus sitä intoutuu, ja joskus yrittää päästää just siitä missä aita matalin tai ei aitaa ollenkaan :-D

    VastaaPoista
  3. Ihania ruokaohjeita!

    Tänään ajattelin oikaista todella rajusti lasten iltaruuasta. Olen ajatellut, että pojat viettävät eväsretken parvekkeella ja saavat syödä nakit suoraan paketista kylmänä :)

    Minä kun olen yrittänyt niistella kaloreita pois kaikista ruuista menasin tosin pudota tuolilta, kun luin että lohikeittoon 5dl kermaa :) Uskon sen olevan tosi herkkua.

    VastaaPoista
  4. marita: joo,kyseessä on karppikeitto karpin kirjasta. :D
    siihen ei normaalisti tule perunaa mutta lapsiperheessä on laitettava.

    VastaaPoista
  5. Aah tuo lohikeitto! Nyt voisin nirhaista sen puolen perheestä joka ei suostu syömään kalaa!! Pitäisköhän tehdä silti?

    VastaaPoista
  6. Tuo huomisen suunnitelmahan on varsin karppi :) Lohikeittokin olis helppo muuntaa karpiksi vaihtamalla potut porkkanoihin. Ja joka ruokaan tunkea voita :)

    Tsemppiä, älä nyt vaan luovuta sen karppaamisen suhteen, kun ei se ole niin hankalaa. :)

    t. karppikaveri

    VastaaPoista