tiistai 6. huhtikuuta 2010

Uneton kontulassa

Meidän päiväunikauden päätösjuhlat taitaa kohta olla käsillä.

Tuo lapsonen ei vaan halua nukkua päivällä ja kun ei enää ulos pääse niin sisällä ei senkään vertaa.
Kahden tunnin möykkäkonsertti joka päivä samoine -mulla on pissa/kakkahätä vedätyksineen ei vaan jaksa huvittaa tätä äitiä.

Väsymystä selvästi on ilmassa ennen ruokailua mutta siitä saatu energia pistää taas pyörät käyntiin.
Öykkäröinnin jälkeen alkaa väsyttää sitten joskus puoli 4 ja mielellään unta voisi kiskoa viiden jälkeenkin mutta ilkeä äiti ei anna lapsen pilata yöuniaan.
Eikä sekään vielä mitään jos minun ei pitäisi alkaa jyrryyttää ompelukonetta 9 aikaan aamuisin.Valvoisi vaan muuten...

Minä alan hiljalleen nähdä ainoana vaihtoehtona sen että unet jäävät kokonaan pois ja siirrytään aikaisempaan nukkumaanmenoon.

Harmittaa vaan koska 2v on minusta vielä pieni jättämään unet pois mutten tahdo joka päivä samaa ruljanssia kun lasta ei selvästi nukuta mihinkään inhimilliseen päiväaikaan.
En pysty järkeilemään tarpeeksi tuon ikäiselle miksi uni on tärkeää.


Heittäkääs muut millaisia rytmejä teidän parivuotiailla on?
Jos hakisin niistä vähän sitä kuuluisaa vertaistukea. :)

36 kommenttia:

  1. Meillä oli Maxin kanssa sama tilanne 2 vuotiaana. Taistelin muutaman kuukauden ajan pojan päiväunille, mutta sitten luovutin.

    Max jätti siis päikkärit kokonaan pois 2 v ja 3 kk iässä, sen jälkeen on nukkunut päivällä vain kipeänä tai vahingossa.. Onneksi Frans on taas helppo saada nukkumaan, eikä ole vielä tietoakaan päikkäreiden pois jättämisestä :)

    VastaaPoista
  2. Meillä Eemeli on ruvennut viime syksystä jättämään päikkäreitä pois, joulusta jo säännöllisemmin. Eli 2,5-vuotiaasta.

    Nykyisin nukkuu satunnaisesti kerran, kaksi viikossa. Jos herää aamulla ennen klo7, silloin yleensä nukahtaa päiväunille. Mutta melkein jo se tasan klo 7 herääminen on takuuvarma merkki, ettei päikkärit onnistu. Nykyään ei enää edes yritetä päikkäreille, jos ei ole herännyt liian aikaisin.
    Iltapäivällä on väsy juuri siinä klo 16 maissa, mutta jos siitä pääsee yli niin jaksaa iltaan asti. Sängyssä on silloin viimeistään klo 20 illalla.
    Toisinaan saattaa kyllä sipata mulle syliin joskus pikkukakkosen tienoilla, mutta sekään ei enää siirrä yöunia kuin noin tunnilla.
    Isotkin jätti kolmivuotissynttäreistä unet kokonaan pois, tämä tekee saman =)

    VastaaPoista
  3. Miksei ulkona voi nukkua?
    2v 5kk ei nuku sisällä unia, vaan ulkona ainoastaan-jossei pääse ulos niin aika järkyttävä on se päivä ilman päiväunia.. :D

    VastaaPoista
  4. En osaa päikkäreiden väliinjättämisen suhteen vertaistukea antaa mut meillä ollaan alettu taas kekkaloida öisin. Vaikka kyse ei oo mistään pitkistä pätkistä niin kyllä se silti verottaa kun joutuu monta kertaa nousemaan :< rrr.

    Telman päivärytmi on suunnilleen näin:

    07 heräillään
    08 aamupuuroa + puuhat
    ~10 kerhoilua / ulkoilua
    12 lounas
    12.30 unten maille (menee tosi kiltisti jos minä laitan, isille meinaa huudella ..)
    14.30 heräillään
    15 välipalaa ja leikkiä
    17-18 iltaruokaa ja mahdollisesti pikku kakkonen
    19.30 iltapuuro
    20-20.30 yöunille (pyritään et olis lähempänä tuota 20.00).

    Kekkuloi yleensä puolen yön maissa ja aamuyöllä 5-6 kutveessa pikku pätkät.

    Mut kaikenkaikkiaan nukahtamiset sujuu vielä suhteellisen mallikkaasti, tai oikeastaan tosi hienosti. Pelkään isojen sänkyyn siirtymistä, mut uskon että näillä hyviksi havaituilla nukutuskonsteilla siitäkin selvitään.

    VastaaPoista
  5. Meillä 2,5-vuotias nukkuu vielä joka päivä noin 1,5-2,5 tunnin päiväunet omassa sängyssään. Kotona nukahtaa useimmiten noin klo 14, päiväkodissa "normiaikaan" eli puolilta päivin. Kotona ei edes yritetä ennen puolta kahta laittaa nukkumaan. Sekä päiväunille että yöunille ryhtyminen on vastentahtoista ja "vedättää" yrittää aina, mutten ole periksi antanut. On siis jano, nälkä, vessahätä, ikävä...tai jotain muuta, mutta ei mene läpi yritykset...Olen kyllä paikalla nukahtamisvaiheessa, yleensä viikonloppuisin otan "päikkärit" itsekin. Nukuttamiseen (joka ei kyllä sisällä mitään taputteluja, silityksiä tms. vaan läsnä olemista) menee 5 minuutista puoleen tuntiin. Meillä 2,5-vuotiaan yöunet kestävät useimmiten vain noin 9 tuntia, korkeintaan 10 tuntia, joten päiväunet vielä tarvitaan. Isoveli lopetti aikoinaan päiväunien nukkumisen 3,5-vuotiaana, tarhassakin. Tsemppiä toivottaa Aaken äiti.

    VastaaPoista
  6. zallaah: kun ei mahdu enää kärryihin. :D
    meilläkin mimo nukkui reilusti kaksivuotiaaksi vain ulkona.

    VastaaPoista
  7. Naapurin tyttö jätti päiväunet alle 2vee jo pois, meillä taas poika 3,5v nukkuu edelleen päikkärit. Saa nukkuakin niin kauan kuin maittaa.

    VastaaPoista
  8. Nyt valoisaan "kesä"aikaan haetaan meilläkin unirytmiä ;)Kaksvee herää 6.30-7 ja nukahtaa yhden-puol2 kieppeillä.
    Pimeänä talvikautena herättiin 6-6.30 ja päiväunille viim. 11.30 tai piristyi liikaa..

    -t-

    VastaaPoista
  9. Meillä Aapo nukkuu vaihtelevasti.. välillä nukkuu välillä ei. Jos päiväunet jää välistä nukkuu sellaiset 12-13h yöunia.

    VastaaPoista
  10. Meillä vietetään päivittäinen lepohetki. Silloin kaikki menevät sänkyyn ja pysyvät siellä hiljaa. Mukaan voi ottaa kirjoja tai yhden lelun.

    5v nukahtaa myös silloin tällöin. 3v pitkällisen taistelurupeaman jälkeen pysyy myös sängyssä ja suht hiljaa. Itse menen yleensä 3v kanssa samaan huoneeseen ja teeskentelen nukkuvaa. Välillä erittäin onnistuneesti :) 3v nukkuu melkein päivittäin päikkärit. Meillä nukutaan välillä 13-15 tai jopa 14-16. Reilu tunti tai joskus tosiaan täysi kaksi.

    Meillä mennään sänkyyn yleensä 20:30-21 välillä, on päivä liian pitkä ilman unia. Esikoinen muuten meni pitkään niin, että päikkärit ensin joka toinen päivä ja sitten joka kolmas.

    VastaaPoista
  11. Meillä neiti (lauantaina) 2 vee kulkee tällaisella rytmillä

    n. 7 herätys ja aamiainen
    7.30-11.30 touhuilua
    n. 11.30 ruokailu
    n. 12-15 päiväunet omassa sängyssä
    15-19.30 iltapäivätouhuilut
    19.30-20 iltapala
    20-20.30 iltapesu ja nukkumaan.

    Kaverin lapsi lopetti päiväunet n. 1,5 vuotiaana. Ei kaikki ole samanlaisia... Tsemppiä!

    VastaaPoista
  12. Stella 2v4kk nukkuu n.10 h yöunet ja 2-3h päikkäreitä. Vaunut tulivat talvella pieniksi ja alkuun sisällä karjuttiin ja rimpuiltiin yli tunti ennen nukahtamista. Nyt ilmoittaa itse ruaan jälkeen "mää, kukkumaan". Saa valita meneekö yksin omaan sänkyyn vai äidin viereen äidin sankyyn.

    Isosiskonsa kokoa kirppu nukkui vaunuissa ulkona kolmevuotiaaksi kunnes vaunut piti antaa uudelle siskolle. Siihen loppui isonsiskon päikkärit.

    Stella ja sen äiti

    VastaaPoista
  13. Meidän neiti 2v 1kk nukkuu yleensä päikkärit lounaan jälkeen eli n. klo 11:30 viim. on sängyssään. Saattaa nukkua tunnin tai kaks, riippuen kuinka aikasin sitä on aamulla alettu remmastamaa.
    On kuiteskin nyt ollu paljon poikkeuksia esim. viime viikolla kolmena päivänä ei sitten nukkunut laisinkaan päikkäreitä ja jaksoi silti porskuttaa siihen yöunille menemiseen astikka. Yöunille tytöt käyvät molemmat n. klo 20.
    Itseasiassa pohdinkin tuota samaa, kuin sinä viime viikolla, kun tuntui ettei päikkäreitä neiti tarttis, mut must tuntuu, et tuon meidän tyttösen ois vaan paree vielä nukkua tai jos ei nuku, niin lepäisi ainaskii sen hetken verran, kun on vielä niin pieni :)

    VastaaPoista
  14. Minun kaksi vanhinta nukkui päikkäreitä vielä vuotta ennen esikouluvuotta mutta kuopus jätti päiväunet alle kaksivuotiaana :)
    -satu

    VastaaPoista
  15. Jokainen lapsi on varmasti tässäkin asiassa erilainen. Minä olen nukkunut päiväunet vielä eskariaikanakin...80-luvulla :) Neiti 2-vee/92cm nukkuu viikonloppuisin ja lomilla ulkona Brion Kombeissa, joihin mahtuu ihan ok-mukavasti (jalat ei vielä roiku ohi) ja päiväkodissa/kipeänä kotona sisällä. Päiväkodissa nukkui vielä alkutalvesta ulkona, mutta niiden kärrit kävi pieneksi... Unta maistuu 1,5-3h. Jos lapseni ei nukkuisi, pitäisin ainakin lepoajan keskipäivällä.

    VastaaPoista
  16. Meill lapset ovat nukkuneet päikkäreitä tuonne 4 v asti, mutta itse aikoinani olen omatoimisesti lopettanut päiväunet reilut 1-vuotiaana.

    VastaaPoista
  17. Älä anna periksi :) Tuonikäinen tarvitsee vielä päiväunet ihan aivojen kehityksenkin vuoksi. Tuo ikä on se, missä lapset alkavat taistelemaan unista yms. ja valitettavan usein vanhemmat antavatkin periksi. Tämä on sitten näkyvissä mm. keskittymishäiriöinä ja oppimisvalmiuksina. Totuus kun on, että lasten aivot kehittyvät nukkuessa ja rauhoittuminen pitää oppia :)

    t. erityisluokanope Tiina

    VastaaPoista
  18. Juu, nuo muksut on niin erilaisia, toiset nukkuu ok ja toiset jättää päikkärit aiemmin. Meillä on tehty välillä sillai, kun on kapinoitu unia vastaan, että on otettu tunnin "hiljainen hetki". eli ei yritetäkään nukkua vaan rauhoitutaan ja luetaan vaikka kirjaa tai muuten vaan makoillaan ja leikitään rauhassa. Piristää kummasti semmoinenkin ja joskus on siinä samalla ottanut pienet tirsatkin, kun ei tajua kapinoida unta vastaan ;)

    VastaaPoista
  19. Oho, miten teidän lapset ei nuku päikkäreitä?:) Meidän neiti 1v7kk nukkuu ainakin yhdet 2h päikkärit, joskus kahdetkin joista toiset lyhyemmät.
    Yleensä tyttö herää 9.00 ja menee ekoille päikkäreille klo. 12, nukkuu pari tuntia...toiset päikkärit saattaa vetää 17.00, yöunille mennään 22-23.00 :)

    VastaaPoista
  20. Mulla jokainen lopettanut päikkärit 2vuotiaina ja Pantton aloittanut nyt saman touhun. Olen antanut tehdä näin. hän menee yöunille yleensä jo 7 maissa jos päikkärit jäänyt väliin ja nukkuu aamuun kello 8 asti. Herää kerran tai kaksi tuona aikana hetkeksi, ei kekkuloi.
    Mulle sopii tämä rytmi hyvin. Ja poika saa tarpeeksi unta, sehän tärkeintä. Itse en tiedä miksi lapseni lopettaneet noin pienenä...mutta autossa nukkuvat jokainen AINA jos ajetaan yli 30min matka. Ja saattavat nukkua monta tuntiakin. =)

    VastaaPoista
  21. Meillä on tytöt jättäneet päiväunet pois noin 2v. paikkeilla. Poika sitten veteli vielä 3-vuotiaanakin piiiiiiitkiä päikkäreitä. Tosin kuopus (kesäkuussa 4v.) nukahtaa nykyään kyllä edelleen autoon, jos iltapäivästä ajellaan ja nukahti jopa rattaisiin (juu, mun vauva edelleen pääsee satunnaisesti rattaiden kyytiin :D) eilen iltapäivällä :D Mutta muutoin ei suostu nukkumaan. Enkä ole ns. pakottanutkaan (vaikka joskus sen känkkäämisen keskellä mieli tekisikin tuuppasta pikkuneiti peiton alle :D).

    Meidän päiväuneton rytmi menee näin:

    6-7 herätään
    8 aamupala (8.30 esikoinen eskariin)
    9-10.30/11.00 ulkoilua
    11.00/11.30 lounas
    ...tässä välissä ties mitä puuhailua...
    14.00 välipala
    14.30 useimmiten ulos
    16.30 päivällinen
    18.30 iltapala
    19.00 suunnilleen on jo koko poppoo sängyissään

    Että unta tulee kuitenkin se 11-12h/vrk. Lapset siis liki 7v., 5v. ja liki 4v.

    VastaaPoista
  22. no, meillä ollaan 1v11kk..

    Meillä herätään 7.30-8.30. Heräämisestä viisi tuntia niin tulee päiväunien aika jotka kestävät 1.5-2tuntia (äiti ei anna nukkua pidempään).
    ja päikkäreistä sit se 7 tuntia niin tulee yöunien aika eli joskus 21-21.30.

    Tyttö on aina ollut aamu-uninen. Yhteen väliin vakkari heräämisaika oli 9.30 koko perheellä :D Koko vauva-ajankin meidän perhe oli autuaasti untenmailla vielä puoli kahdeksalta :)

    VastaaPoista
  23. Meillä ei kyllä pakottamallakaan nukuttu päikkäreitä enää 2 ikävuoden jälkeen. Paitsi päiväkodissa, jossa tahti oli kiireisempi.

    Jos päikkärit sai nukuttua, niin ilta venyi sitten parhaillaan/pahimmillaan puoleenyöhön.

    Tsemppiä Hanna, se siirtymävaihe on niin kamala, ettei haluaisi edes muistella. Voi olla myös tuosta kevään valosta johtuvaa? Ja ehkä saat sitten päiväunille Mimon, kun pieni tottuu valoon. Itselläni ainakin pieni keväthulluus iskee. Ei unta. Mutta kyllä se sitten siitä. Joskus.

    VastaaPoista
  24. meilläkin itseasiassa mimo saattaa nukkua jos teeskentelen nukkuvaa vieressä.
    Nukun sitten oikeastikkin usein. :)
    mimo on vaan todella herkkä kaveri heräämään toisen liikkeisiin eikä ole nukahdettuaan siirrettävissä.
    ompelupölyn takia meillä on tällä hetkellä sänky olkkarissa ja jos nakkiposki siinnä koisiin niin kukaan ei liiku koko kämpässä. :D

    VastaaPoista
  25. Meillä poika jätti päikkärit pois noin 2v vanhana, tätä ennen puoli vuotta taisteltiin nukkumisen takia, usein päiväunille menoon (siis nukahtamiseen) meni yli 2 tuntia, nukuttajalla ei ollut väliä...Olisin toivonut että nukkuisi yhä, etenkin kun on pienempikin lapsi kotona, mutta kun ei onnistu, niin ei. Yöuni kestää 21-6/7, herää sinä aikana 2-4 kertaa. TOIVOISIN JA HALUAISIN että nukkuu enemmän ja suren kovasti aina kun minua syyllistetään sillä ettei lapseni aivot kehity, kun ei nuku ja ettei saa tarpeeksi unta, mutta syy voi olla muuallakin kuin minussa ja toiset lapset vaan eivät nuku niin paljon. Tottakai väsypäiviä on, muttei sitä silti saa nukkumaan. Kyllä meillä lepohetkiä päivällä on, mutta antaisin todella paljon, jos lapseni nukkuisi vielä päiväunet. (Ja etenkin jos molemmat sattuisivat nukkumaan yhtäaikaa.)

    Erityisluokanope Tiina, jos vielä luet tätä, tulethan näyttämän minulle kuinka lapsi laitetaan nukkumaan?

    VastaaPoista
  26. Meillä molemmat pojat nukkuvat vielä vaunuissa pihalla päikkärit (1,5-2h), vanhempi 3,5v/110cm nukkuu jalat koukussa, mutta haluaa itse mennä vaunuihin ja nukahtaakin tosi helposti (sisälle ei nukahda), pikkuveli 2v/97cm nukkuu myös siis ulkona.

    Lapset ovat erilaisia ja unentarve on erilainen, eli ei kannata verrata muiden tapaan. tosin hyviä ideoita voi muilta saada :)

    -heidi-

    VastaaPoista
  27. Ulkoileeko Mimo aamupaivisin? Mina huono aiti raahaan 2-vuotiaan pojan puistotadille lahes joka aamu pariksi tunniksi leikkimaan ja hyvin maistuu lounas ja paikkarit sen jalkeen.

    -sanna ja muru

    VastaaPoista
  28. Meillä molemmat pojat jättivät päikkärit pois 2 vuotiaina nuorempi taisi olla himpun allekkin. Nyt vanhempi 5v ja nuorempi 2,5v samassa rytmissä eläneet meneevät nukkumaan 8 ja 9 välillä ja aamulla heräävät vaihdellen 7 ja 9 välillä (kausittain menee, kuukausi sitten heräsivät aina 7 ja nyt on aika 8.30).

    VastaaPoista
  29. Meillä olisi samanlaista jos ei saisi nukkua ulkona. Tyttö melkein kolme ja rattaissa nukkuu edelleen ulkona. Sisälle ei nukahda enkä edes yritä. Toki rattaissa on ahdasta, mutta jos lapsi ei siitä näytä välittävän vaan 2-3h unet nukkuu niin ei kai sillä sitten ole minullekaan väliä. Jalat on ulkona rattaista, mutta kun ne on äp pussin sisällä niin eivät retkota missään vaan pussi tukee niitä. Kääntymään ei tietenkään mahdu, mutta kuten sanottu hyvin nukkuu:)

    VastaaPoista
  30. Hei!

    Jokainenhan tietää nämä lasten "uhmavaiheet" ja ne alkavat jo voimakkaina siinä 2.ikävuoden kohdalla. Kaikkea vastustetaan ja halutaa itse määrätä asioista. Syöminen ja nukkuminen ovat tässä uhmassa ne tärkeimmät valttikortit -lapsen kannalta. Tämän valtatatistelun voittaneena useat lapset siis jättävät päiväunet pois juurikin kaksivuotiaana.

    Omasta mielestäni kannattaisi vaan sitkeästi taistella päiväunien puolesta, vaihe menee yleensä ohitse. Joku täällä ehdottikin, että aina ei ole pakko nukkua, mutta on se rauhoittumishetki. Eli sinulla Hanna kun on vain yksi lapsi, niin tuollainen rauhoittumishetki on varmaankin helppo järjestää. Eli mennään kuten päiväunille, mutta luetaan kirjaa ja pötkötellään tietty aika rauhassa. Saattaapa olla, että muutaman kuukauden kuluttua Mimo haluaakin mieluummin taas nukkua :)

    ja oikeasti en ymmärrä miksi osa vanhemmista kieltää ehdottomasti lapsiltaan päiväunet, vedoten myöhäiseen nukkumaanmenoaikaan, kun ilman päiväunia lapset nukahtavat illalla 19.00. Onhan se kivaa perhe-elämää, kun lapset ovat 17.00 saakka päiväkodissa ja heti laitetaan kotona nukkumaan. Miksi se on niin kauheaa, jos oma lapsi on hereillä 21-22.00 saakka??? En ymmärrä!

    Petra

    VastaaPoista
  31. petra: näinhän se on että uhmailla pitää vaikka mistä syystä. :)

    kyllä meillä joka päivä rauhoitutaan sen ajan paikkeilla kun päikkärit olisi.
    meillä ollessaan isot menevät iltapäivätoimintaan koulusta joten mimon päikkäriaikaan kotona ei tosiaan ole ketään muita.

    Mimo ei halua ikinä nukkua. :D
    tähän ikään mennessä neitiä ei ole koskaan väsyttänyt omien sanojensa mukaan.
    Äiti onneksi näkee naskalinsa naamasta/käytöksestä milloin on aika koisia. :D

    En minäkään halua laittaa lasta seiskalta petiin.
    Pitää olla joku aika että voi päästä ulos leikkimään,hoitamaan asioita tai vierailla kylässäkin päivän aikana.

    Onneksi aneemikkona myös minua väsyttää päivittäin ja usein koisimme sitten kaksin.

    Mutta, olisihan se kiva jos ei joka päivä tarvitsisi uhmailla!

    VastaaPoista
  32. sanna ja muru: meillä ulkoillaan tai riehutaan isän kanssa aamuisin paljon kun äiti tekee töitä. :)

    VastaaPoista
  33. Hei!

    Meidän tyttö lopetti päikkärit n. 1,5-vuotiaana. Pian sen jälkeen meille syntyi vauva ja olisin todellakin halunnut että tyttökin olisi vielä päikyt nukkunut, mutta ei!
    Nyt tyttö siis 2v 3kk. Neiti menee illalla 7 nukkumaan ja heräilee n. 7 aikaan aamulla.

    Itseäni ei haittaa aikainen nukkumaanmeno, pidän tästä rytmistä. Saan illalla omaa aikaa ja aikaa olla kaksin vauvan kanssa. Lapset ovat kotona, joten meillä on koko päivä touhuilla yhdessä.

    Mielestäni jotkut lapset vain ovat vähäunisempia kuin toiset. Jos meidän neiti nukkuu päikkärit (joskus esim. autoon nukahtanut reissusta tullessa) häntä ei saa nukkumaan illalla millään vaikka olisi kuinka väsynyt. Pahimmillaan valvonut 23.00. Mielestäni se on liian myöhäinen nukkumaanmenoaika pienelle lapselle. Haluan itse olla siihen aikaan jo omassa sängyssä enkä nukuttamassa lasta :)

    T. Niina

    VastaaPoista
  34. Meillä poika myös uhmasi päiväunille menoa kahden vuoden iässä. Muutaman tuskallisen viikon jälkeen päiväunet onneksi alkoivat taas maistua ja 2,5 ikäisenä menee nykyään mielellään nukkumaan. Mutta kaikki lapset on erilaisia :)

    VastaaPoista
  35. Meillä on myös toi uniongelma täälä. Niinä päivinä ku ei ole tarhapäivä ni ei meinata millään suostua nukkumaan paitsi jos on riehuttu ulkona oikeen kunnolla ensin.

    VastaaPoista
  36. meillä vielä 3v7kk nukahtaa melken päivittäin unille :D
    jäi tuossa yhtenä päivänä päiväunet väliin, yöllä nukkui 14h ja kolmen tunnin päiväunet seuraavana päivänä :D eli siis unen tarve on.
    vanhoihin rattaisiin mahtuu usein isompikin lapsi, niitä saa kympillä tms ja ne varmasti passaa parvekkeelle!

    VastaaPoista