maanantai 15. marraskuuta 2010

Elle Tens

Sain ystävältä lainaksi tälläisen Elle Tens laitteen jota olisi tarkoitus kokeilla synnytyksessä kivunlievitykseen.

Itselläni ei ole mitään muita kokemuksia kuin mitä netistä olen lukenut ja eilen katselin hiukan toimintaperiaatteita.

Sähköimpulssit tuntuivat aika mojovilta käsissä kun lätkiä käsittelin mutta hartioissa sitten eivät niinkään.Tosin toisella asetuksella impulssit kohottelivat hassusti harteita omista liikkeistäni huolimatta. :D

Esikoisen kanssa vedettiin epiduraalilla,keskimmäinen oli luomu,Mimon kanssa oli spinaali ja epiduraali.
Mimon kanssa olisin myös vetänyt luomuna mutta oli pakko alkaa etsiä keinoja lievittää hermosärkyä jonka takia seisoin melkein koko 11h.
Spinaali auttoikin.Eppari puudutti vain sen puolen jossa hermokipua ei ollut.
Luulisin siis että voisin mennä jollain tälläisellä vähemmän lääkkeellisellä keinolla tämän seuraavan synnytyksen!

Itse olen todella huono lääkkeiden ottaja.
Haluan tietää mihin sattuu ja miten ja jotenkin koen että osaan itse sitten sanoa jos kipu muuttuu sellaiseksi mikä ei ole enää luonnollista.
Mielummin siis kärsin viimeiseen asti kun nappaan joka hikkaan panadolia.


Aktiivinen synnytys ry vuokraa useissa kaupungeissa Tenssiä ja tällälailla kerrotaan heidän sivullaan:

Mikä TENS?

TENS tulee sanoista “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation”. Laitetta on käytetty menestyksekkäästi vuosikausia synnytyskipujen lievityksessä ympäri maailmaa. TENS-laite on paristokäyttöinen. Se lähettää kehoosi sähköimpulsseja selkään laitettavien elektrodilappujen kautta . Nämä impulssit vaikuttavat positiivisesti niihin hermoihin, jotka ovat tekemisissä aivoihin vietävien kipuviestien kanssa estäen kipuviestien etenemisen.

TENS-laitteemme saa kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa ja niitä saa pitää synnytykseen asti. Synnytyksen jälkeen ne toivotaan palautettavan mahdollisimman pian.

Voit vuokrata TENSin postitse tai noutamalla keneltä tahansa vuokraajalta, katso välilehdistä vuokraustilanne!

TENS-laitteen vuokra yhdistyksen hyväksi on 40 euroa. Postittaessa vuokraaja maksaa molempiin suuntiin pakettipostikulut, yhteensä 17 euroa.

ONKO KENELLÄKÄÄN KOKEMUSTA TÄSTÄ LAITTEESTA?

7 kommenttia:

 1. Heips. Itselläni on yksi synnytys takana ja tarkoitukseni oli lievittää kipuja mahdollisimman pitkään tenssin avulla kotona ennen laitokselle lähtöä. Minulla kuitenkin synnytys käynnistettiin, joten kun se vihdoin käynnistyi, supistukset kiihtyivät hyvin nopeasti hyvin rajuiksi (tietenkään vertalukohtaa minulla ei ole) joten parasta mahdollista hyötyä en siitä varmasti saanut. TNS (=tens) oli minulla pitkään alaselkään kytkettynä ja tykkäsin kyllä siitä. Se auttoi ihan alussa jopa supistuksiin mutta pääasiassa rentoutti ja hieroi ihanasti supistusten välillä. Ja sellainen "henkinen" tuki siitä myös oli. Itse olen kaiken mahdollisen kivunlievityksen kannattaja, meni sitten ilokaasut, kipupiikit ja epiduraalikin. Mutta summa summarum, alun supistuksiin ihan varmasti kokeilemisen arvoinen laite!

  VastaaPoista
 2. Hei,
  kommentoinpa taas pitkasta aikaa kun minulla sattuu olemaan kokemusta Tensin kaytosta kahdessakin synnytyksessa. Se on tosi suosittu taalla Britanniassa, sita voi vuokrata esim. apteekeista muutamaksi viikoksi kohtuuhintaan.

  Se on tosi hyva vekotin. Erityisen hyvaksi koin sen synnytyksen alussa kun olin viela kotona, sairaalassakin sita viela kaytin, mutta loppuvaiheessa se alko lahinna arysttamaan, eika siita enaa mitaan apua ollutkaan.
  Opiskele sen kaytto etukateen! Mina en opiskellut, sitten supistusten valissa tankkasin sita ohjekirjaa...
  Tsemppia! x
  t. Ulkomaan Mamma

  VastaaPoista
 3. Mulla oli kyseinen laite käytössä kuopuksen synnytyksessä ja kyllähän siitä apua oli... kai.
  Kokonaanhan se ei kipua vie ja mulla olikin lähinnä käytössä suht alkuvaiheessa. Siinä vaiheessa kun olin taksissa matkalla kättärille totesin, että vaikka laittaisin kaikki tehot täysille ei siitä ole enää mitään apua. Alkoi lähinnä ketuttamaan koko laite. Se apu siitä ehkä siinä vaiheessa oli että supistuksen sijaan keskityin siihen tärinään, napin painamiseen ja tehon säätöön :D

  Tässäkin on se että omat supistukseni tuntuivat lähinnä vatsan puolella. Sanoisin sen parin nettikeskustelun (vertailua käyttäjien kesken) perusteella toimivan paremmin jos supistukset tuntuvat enemmän selässä.

  VastaaPoista
 4. Mä kommentoin kokemuksiani Tensistä sen verran, että mulla se oli käytössä toisessa synnytyksessä siihen asti, kun menin ammeeseen. Sitä ennen toimi tosi hyvin, ja niinkun jo aiemmat sanoivat, että yks hyvä puoli siinä on (vähän niinkun ilokaasussakin), että tensiä käyttäessä saa "käsille tekemistä" ja keskityy vähän muuhun kuin supistukseen.

  Synnytyksen jälkeen mulle selvisi, että tensiä voi siis käyttää MYÖS etupuollella ihan huoletta! Jos siis sulla on supparit enemmän edessä, niin eikun lätkät mahaan kiinni, ja toiset sit vaikka selkään (siinä mun härvelissä, joka sulla on niin on 4 piuhalle paikat).

  Niin ja käytin Tensiä myös jälkisuppareihin, jotka olivat mulla TOSI mojovia, kuten jo ekankin kanssa. Sain kyllä myös vahvoja särkylääkkeitä, mutta kyllä tens auttoi myös.

  Ja juu, tutustu siihen nyt, että se on tuttu sit kun lähtö kättärille tulee :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on kokemusta TENS:tä 2kk sitten :)
  En tiedä miten olisin pärjännyt ilman sitä, mulla oli nopea synnytys (n.4h) ja sairaalaan ehdin vain ponnistamaan, ponnistusvaiheessa siitä ei ollut mitään hyötyä, mutta sitä ennen kyllä.

  Jotenkin se oli sellainen laite että siihen tuli turvauduttua, ja keskittyi enemmän sen antamiin sähköshokkeihin, kuin supustuksen kipuihin.

  Suosittelen myös lämmitettävää kaurapussia, minä pärjäsin kaurapussilla ja TENS:llä, vaikka tarkoitus oli että olisin ottanut sairaalassa spinaalin, mutta ei ehtinyt :D

  VastaaPoista
 6. Minulla on kokemusta tensistä viime perjantailta :), tosin se kyllä helpotti vain jälkisuppareita, koska vauva syntyi 35 min supistusten alkamisesta :) ei siis tarvinnut kauan kärvistellä :). Tens kannattaa kuitenkin ottaa ilmeisesti aika heti synnytykseen mukaan niin siitä saa parhaan hyödyn ja tietty pitää niin et se auttaa myös niihin jälkisupistuksiin :).

  VastaaPoista
 7. Mulla on kokemusta myös, joskaan ei synnytyksessä käytettynä (vaikkakin ajattelin ottaa tämän pikkukakkosen synnytykseen sen kokeiluun). Olen siis käyttänyt sitä vuosia, joskus enemmän, joskus vähemmän, kun minulla epäiltiin joitain vuosia sitten olevan hermoratavaurioita, jotka aiheutti jatkuvaa polvikipua. Koin kyllä, että laitteesta oli apua ja sen vuoksi olen itsekin ajatellut käyttää sitä tässä seuraavassa synnytyksessä (noin puolen vuoden päästä).
  Minulla oli esikoisen synnytyksessä epiduraalin lisäksi ilokaasu käytössä. Epäonnekseni selkänikamien väli epiduraalin laittokohdassa oli niin ahdas, että letkun pää meni "u-mutkalle" ja vain toinen puoli puutui. En siis kokenut, että epistä ois ollu mulle mitään hyötyä. Sen vuoksi olen harkinnut ja ajatellut, etten sitä enää ottaisi ja koittaisin selvitä muilla keinoin, kuten juuri tämän tenssilaitteen avulla :) Esikoisen synnytys tosin kesti melkein 14 tuntia ja latenssivaihe alkoi jo kolme vuorokautta ennen syntymää, joten olin TODELLA väsynyt ja epiduraali oikein toimiessaan olisi antanut ehkä myös mahdollisuuden levätä ennen h-hetkeä. Täytyy vain toivoa, että nyt toisella kertaa pääsisin hieman helpommalla, jotta en olisi itse synnytyksessä/sen jälkeen niin hirveän uupunut.

  T: Roopen ja masuvauvan äiti

  VastaaPoista