keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Henkari vai kapseli??

Huomenna on suurien päätösten päivä meikäläisellä.
Pitää päättää lääkärillä haluanko kierukan vaiko mitä?

Itse kammoan ajatusta rautahenkarista sisälmyksissä ja olen kuullut lähestulkoon pelkkää huonoa siitä.
Olen juuri sitä riskialtista ryhmää joka pääsee otsikoihin sillä että kierukka löytyy aivoista viikon päästä asennuksesta...

Toisena vaihtoehtona pidän ehkäisykapselia jonka voi asennuttaa käsivarteen.
Minulle on vuosi toisensa jälkeen hoettu että en ole synnyttänyt tarpeeksi montaa.
Nyt on 4! Jokohan sen saisin!?!


Haluaisin kuulla kaikenlaisia kokemuksia aiheesta!!
Hyvät ja huonot!

40 kommenttia:

 1. Kierukasta ei ole kokemusta, mutta kuukausi kapselin laiton jälkeen alkoi tiputtelu vuoto, jota kestikin sitten 6kk ennen kun löysin tahon joka suostui poistamaan kapselin.
  Se on vähän JokoTai. Joillain alkaa vuoto, joillain ei.
  Harmitti kyllä, sillä jos tuo olisi toiminut, olisi se ollut aivan täydellinen ratkaisu!

  VastaaPoista
 2. suvi;just luin tuosta netistä! ajattelin että se olis se kaikkein iisein vaihtoehto,ei muistettavaa tms!
  just tämän takia kyseleminen aina kannattaa! :)

  VastaaPoista
 3. On hormooni henkari ja on kupari henkari. Hormooni henkarissa saattaa mennä n. vuosi tiputteluvuodon kanssa (tosi rasittaavaa) ja jos ei sovikaan niin on aika ikävää ottaa pois, koska se on aika tyyris (n. 160e kankkulan kaivoon). Hyviä puolia on että on sillä saattaa kuukautiset jäädä pois sitten, mutta onko se sitten hyvä juttu, se jokainen päättäkööt itse.

  Kupari henkari on hieman edullisempi (n. 60e) mutta sen huonoihin puoliin kuuluu että jos on muutenkin kuukautiset mallia tulva, niin ne saattaa pahenuta siitä vielä. Toisaalta kupari henkari on täysin hormooniton, eli ei ikäviä sivuvaikutuksia sen puolen.

  Kapselit taas aiheuttaa helposti aknea ja näppylöitä nille joilla on taipumusta sellaiseen.

  Eli yritä nyt noista ottaa selvää! Se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle sitten ei millään. Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, sorry, jokainen joutuu kokeilemalla etsiä se itselleen sopiva juttu.

  VastaaPoista
 4. Mulla ei ole ollut koskaan "henkaria" muualla kun vaatekaapissa, liputan kyllä kapselin puolesta, vaikka mullakin imetyksen lopettamisen jälkeen on tiputellut ja lorahdellut useammin kuin olis tarvis.

  VastaaPoista
 5. zanne:valitettavan totta. :S
  toivon ehkä enempi jonkunlaista mielenrauhaa pohdintojeni jatkoksi. :D
  muistaakseni se kapselikin on joku reilun satasen hintainen! kierukan saisin ilmaiseksi kun se on ensimmäiseni!

  VastaaPoista
 6. Mulle ei ehkäisykapseli sovellu, joten kierukka oli valintani. Mulla on ollut ihan ok kokemukset kierukasta, olisin toki toivonut, että olisivat pitäneet menkat pois 4eva, mikä on myös mahdollista, mutta aina ei voi voittaa.

  VastaaPoista
 7. MInä voisin kannattaa henkaaria. Ja kuparista sellaista. Hormoonikierukastakin on kokemusta,mut se aiheutti mulle liikaa mielialan vaihteluita, menkat kyllä loppu kokonaan, siitä plussaa sille. Tämä kuparinen on ollut ihan käypä. Kivut aavistuksen lisääntyneet,mutta ei tosiaan niin paljon ku peloteltiin.Välillä tulvii vähän enempi ja välillä vähempi=) Mutta se mikä on parasta niin tämä on kyllä huoleton!

  VastaaPoista
 8. Sä saat Hanna myös sen kapselin ilmaiseksi, joko 3 tai 5 vuodeksi!

  VastaaPoista
 9. Saako ekan ehkäisyn jostain ilmaiseksi?
  Itse maksoin 200€ kapselista. Kohta kolmeen vuoteen ei ole tiputellut kertaakaan. Laitto nipisti vähän, mutta melko kivuton toimenpide.

  VastaaPoista
 10. Mulla kans hormoonihenkari, kammosin ajatusta siitä että joku häkkyrä työnnetään sisääni. Vielä välilläkin ajautus häkyrästä jossain tuolla puistattaa, missä lie tällä hetkellä. Jospa paikallaan. Tiputtelua oli puoli vuotta, mutta sen kans pärjää. Nyt menkat vähän epämääräiset, mutta parempaan päin. Häkkyrä on ollu nyt sen reilun puoli vuotta. Huoleton on, se kai minutkin sen sai valitsemaan. En aio poiskaan kyllä ihan heti otattaa, olihan se aika tyyris... Suosittelen kaikesta huolimatta henkaria! :)

  VastaaPoista
 11. Minulla on reilun puolen vuoden kokemus ehkäisyrenkaasta ja voisin ehkä uskaltaa suositella sitä. Muistamista ei ole kun kahdesti kuussa: rengas pidetään paikallaan (sisuksissa) kolme viikkoa kerrallaan, sitten viikon tauko ja taas uusiksi - sama rytmi kun yhdistelmäpillereissä siis. Rengas on terkkarin mukaan mahdollisimman matalahormoninen vaihtoehto - ainakin mulle vähiten huono tarjolla olevista. Ajatus häkkyröistä ja henkareista sisuskaluissa taas puistattaa :/

  VastaaPoista
 12. Sen mitä työni puolesta kokemuksia olen kuullut, ni ehdottomasti henkari, hormoninen semmoinen. Mulla oli kuparikierukka pitkät pätkät ja se oli kyllä tosi hyvä. Mulla on minimenkat kolme päivää ja kuparikierukka pidensi ne viiteen, mutta ihan pikkarisuojalla pärjäilin ne kaks lisäpäivää. Jos pidempiaikaiselle ehkäisylle olis tarvetta, ni nyt valitsisin ehdottomasti hormonikierukan.

  VastaaPoista
 13. Hormonikierukasta seuraavanlaisia kokemuksia:

  + Menkat jäivät melkein kokonaan pois, pientä tiputtelua vaan
  + Helppo ja varma

  - Jäätävä akne puhkesi kierukan laittamisen jälkeen (tosin minulla oli taipumusta tuohon jo ennestään, mutta kierukka sai taudin aivan uusiin ulottuvuuksiin)
  - Tiputteluvuoto kesti melkein vuoden "asentamisen" jälkeen, sitten jäi tosin kokonaan pois

  Summa summarum, jos ei ole taipumusta iho-ongelmiin ja on valmis sietämään tiputteluvuotoa, suosittelen kyllä hormonikierukkaa. Sehän on asia erikseen, että mitä ne hormonit saa aikaan elimistössä pitkällä aikavälillä, mutta näin muutaman vuoden kokemuksella näkemykseni on tämä :)

  VastaaPoista
 14. Kuparikierukkaa suosittelen. Ennen lapsia menkat olivat runsaat ja kivuliaat, lasten (2) jälkeenkin vielä runsaat, mutta silti kuparikierukka ei ole lisännyt vuotoa eikä kipuja, jotka nykyään ovat olemattomat. Ekat pari kk voi vähän lisätä, mutta ei kannata antaa silloin vielä periksi.

  Mulla on nyt ollut kuparikierukka reilut 2v ja on toiminut hyvin. Paikallaan on kuulemma edelleen niin hyvin kuin vaan voi. Hormoniehkäisy ei mulle sovi, joten hormonihenkari jäi pois laskuista. Plus, että nyt tietää että omat oikut eivät johdu muusta kuin minusta itsestäni.

  VastaaPoista
 15. Entàs ehkàisyrengas? itse ole harkinnut sità...

  VastaaPoista
 16. rengas minulla on ollut ja se on ollut hyvä! nyt en tosin saa sitä kun en voi sen kanssa imettää. samoin hormoonikierukka on poissa tästä syystä laskuista. :(

  VastaaPoista
 17. Täältä tulee kokemusta kapselista! Mulla ehti olla vuoden kunnes se otettiin pois. Kapseli lähti jostain syystä liikkeelle ja tuli outoja kipuja käteen. Vieläkin muistan kun yöllä heräsin ja kättä jomotti ja tuli kaiken maailman ajatuksia mieleen että tukkiiko se kohta mun suonet tai painaako johonkin. Lisäks oli inhottava kun se näkyy ja tuntuu tossa kädessä. Menkkojen osalta en muista mitään joten se tais olla ok. Pillerit mulle ei sovi, kierukka en edes halua kokeilla joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää se perinteinen kondomi. En valita koska iho pysyy hyvänä, mielialat tasaisena, ja oon iloinen ettei kroppaan tungeta yhtään enempää hormoneita kuin jo luonnostaan on :D

  VastaaPoista
 18. Jos kerran kokemuksia haluat;reilu vuosi hormonikierukkaa ja heti ottaisin pois jos ei olisi ollut niin kallis&vaivalloinen tie...
  Viime vuodesta karkeasti arvioiden puolet meni vuotaen...tämä vuosi alkanut näpyillä,kuumilla aalloilla,mutta ei vuotoa vasta kun just nyt(suklaata menee:).Paikallaan kuulemma on mutta kiireellinen lähete gynelle koska nyt vatsa turpoaa kuin olisin viidennellä kuulla raskaana...:)

  VastaaPoista
 19. Voi ei!! Et olisi muistuttanut asiasta... Mihinköhän kummaan mä päädyn sitten syksyllä?? Apua! Toisaalta en haluaisi mitään hormonaalista, muttei hirveesti ole vaihtiksiakaan...

  VastaaPoista
 20. Oon kans kuullut eräästä tapauksesta, että 6 kk vuosi kuin seula kapselin asennuksen jälkeen, sitten se otettiin pois. Itse olin TODELLA Kierukkavastainen. Mulla tietystä syystä kuitenkin vaihtoehdot rajaantuu hormonikierukkaan tai kumiin (en saa käyttää "tavallista" hormonaalista ehkäsyä -> lähtee henki), joten taivuin. Ja olen ollut VARSIN tyytyväinen, ei sitä ees aina muista ja se ällötys ajatuksesta että jotain on sisällä, loppui muutamassa viikossa. Eli voisin suositella :)

  VastaaPoista
 21. mulle asennettiin hormoonikierukka marraskuussa ja en suosittele _kenellekään_ ensinnäki mulla nousi kaks päivää laiton jälkeen 40 asteen kuume ihan synnytyspolttojen tapaisten kipujen kanssa. sitte kuume saatiin laskemaan ja kivut kuitenki jatku, ne meni ohi vähäksi aikaa. (n.2vkoksi) ja sitte alko taas. no ei siinä, sain kipulääkkeitä ja taas kärvisteltiin. nyt on kivut lieventyny kyllä mutta mulla on menkat ollu sitte ainaki kaks-kolme kertaa kuussa ja maha on vähän väliä kipeänä, koitan olla optimistinen (ja vähän pihi ku oli kuiten melko kallis laitos) että josko tämä sen puolen vuojen jälkeen helpottas, jos ei helpota niin sitte saa passata, revin sen vaikka itte pois tuolta jos ei muuta. :D ja pillereitä mää en syö ennää koska ollu kaks raskautta jotka tullu pillereitten läpi.. (eka yasminit ja sitte mercilonit, kiitoskirjeitä saanu lähetellä hehhe :D ) mutta valitte tarkoin! :)

  VastaaPoista
 22. Siis onko sulla neljä lasta?? Vai ymmärsinkö ihan väärin postauksestasi, että olisit synnyttänyt jo neljä kertaa. Ei vaan tajuu :D

  VastaaPoista
 23. apua!! siis se kapselikin voi kulkeutua ympäriinsä!!
  haluaisin tietää kuka näitäkin on alunperin kokeillut ehkäisyksi ja miksi!... :D

  Mulle ei myöskään suositella hormonaalista koska sen teho on mulle jostain syystä alle puolet normaalista mutta se rengas on sopinut paikallisuutensa takia. siksi kapselikin pitäis käydä.

  VastaaPoista
 24. anonyymi: uusi lukija? :D neljä on juu. 2000 ja 2001 syntyneet tyttö ja poika.isoja jo enkä siksi heistä juuri bloggaa.ei ole kiva jos koulukaverit voi etsiä googlettamalla.Asuvat ison osan isällään erityisyyksiensä takia.esim pojan kanssa joutuu käyttämään fyysistä voimaa.
  Itse asuin heidän kanssaan aluksi yksin vuosia kunnes vaihdoimme parhaaksi katsomiemme ratkaisuiden takia.

  Tämän olen niin monesti selittänyt että tulee jo rutiinilla. :)

  http://mimolou.blogspot.com/2010/07/tassa-viela-kaikki-yhes-koos.html

  VastaaPoista
 25. Moi,
  Olen syönyt pillereitä vuosia ja käytössä on ollut laastari ja rengas. Kaikki hormonaaliset ehkäisymuodot aiheuttavat minulle mielialavaihteluja ja olen todella päättänyt, että niitä en käytä :). (Tosin noista pahoista paras oli ehdottomasti rengas, plussina> matala jatkuva hormooni, pysyi hyvin paikallaan, ei liikaa muistamista ja sai itse otettua pois) Meillä on tällä hetkellä käytössä se perinteinen kuminen juttu ja jatkossa olen ajatellut ehdotella miehelle jotain toimenpiteitä :). Miks naisten aina täytyy hoitaa se ehkäsy ja laittaa oma hormoonitasapaino päreiks? :D -Reetta

  VastaaPoista
 26. Juu melko uusi lukija olen ja pahoittelut, että tämä lapsien lukumäärä oli mennyt täysin ohi! Kiitos kuitenkin, että valaisit asiaa :)

  VastaaPoista
 27. Täälläpäin kunnallisen puolen jälkitarkastuksessa sanotaan käsipäivää ja lykätään kierukkaresepti suorilta käteen. ;)
  Tuollahan se on kai jossain laukun pohjalla ollut jo aika monta vuotta. :)
  Joskus gynen lekuriasemalla työskennelleenä muistan antaneeni aika monta aikaa kierukkakontrolleihin, kun ne vuotaa ja vuotaa ja vuotaa...
  Siksi mulla vähän kielteinen kuva hormonikierukasta, kuparikierukat eivät kai enää ole kovin suosittuja..?
  Mäkään en ole muuten kuullutkaan, että ensimmäisen saisi ilmaiseksi!
  Täytyypi miettiä, jos sitten joskus... :)

  VastaaPoista
 28. Minulle asetettiin hormooni kierukka ensimmäisen lapsen jälkeen. Asennus sattui aika paljon, tiputtelua kesti 3kk ja olin jatkuvasti turvoksissa. Sormet ja naama oli ihan pöhössä koko ajan. Kuukautisia ei tullut koko kierukan olo aikana kertaakaan. Poisotto se vasta sattuikin. Sitten olen ollut ilman ehkäisyä n. 5v ja nyt neljännen ja viimeisen jälkeen aion jälkitarkistuksessa ottaa kuitenkin sen kierukan

  VastaaPoista
 29. Entäs miten sitten sterilisaatio, tai mieheltä piuhat poikki??
  Olisko sekin ehkä vaihtoehto?

  VastaaPoista
 30. anonyymi: ei ehkä ihan vielä. :)
  jos vaikka 10v päästä vielä tahtoisi sen iltatähden niin pidetään se optio nyt auki kuitenkin. :)

  VastaaPoista
 31. Mie suosittelen hormonikierukkaa. Aionkin sellaisen taas laitattaa, kunhan tän nelosen saan pihalle pykättyä.
  Tiputtelua oli laiton jälk. melkein puoli vuotta yhtä soittoa, mut sittenpä jäikin menkat pois kokonaan, jeejee! =)
  Todella huoleton, helppo ja varma ehkäisy. Eikä tule kalliiksikaan kun kestää sen 5v ainakin (täällä maksaa 170e, ei saa ilmaiseksi vaikka ois eka kiekura)
  Tietenkään kaikki ei sovi kaikille, mutta omien kokemusteni perusteella suosittelen tosiaan lämpimästi. =)
  -@nne-

  VastaaPoista
 32. Lukematta muita, niin tässä oma kokemus. Vuonna 2008 neljännen muksun ollessa 4kk laitettiin hormonikierukka mulle. Ensin kuukauden tiputtelu, sitten vuoden toimi kuin unelma, joskus hieman vuotoa päivän pari.

  Lopetin imetyksen pojan ollessa 1v4kk. Pian alkoi alavatsakipuja, ihmeellisiä repäisyjä, epämääräisiä vuotoja. Monta lääkärissä käyntiä, kierukka ok paikallaan, diagnoosina munarakkulan viivästynyt puhkeama tai jotain TAI sit oireilu kierukasta.. Ite aloin olla jo vainoharhainen, kivut jatkui ja vuodot lisääntyi. Sain käskyn pitää vuotopäiväkirjaa. 40 päivän aikana vuotopäiviä 25, hermot meni jo mieheltäkin ja "käski" miut kierukan poistoon.

  Terkka ei meinannu löytää koko kierukkaa. Pitkän kaivelun jälkeen löytyi äärettömän lyhyiden lankojen kera. Oli kiinni kohdunkaulassa, ei kohdussa kuulema. Selityksenä se, että kun laitettu imetyksen aikaan kohdun ollessa supistunut, on ollut paikallaan ja ok, mutta imetyksen loputtua on kohtu suurentunut ja se pompsahtanut paikaltaan :(

  VastaaPoista
 33. Itse kokeillu monet pilleri merkit, mut mielialanvaihtelut aivan karseita. Ja pojan saannin jälkeen kokeilin jälleen pillereitä, mut sama alahtelu jatkui. Plus vielä tosi kivuilaat menkat , runsaatki olivat ennen muksua.
  Oisin halunnu koekilla kapselia, mut sanoivat ettei todennäköisemmin toimi, siis et mielialan vaihteluja siitäkin. Joten sit ehdottivat kierukkaa. Hirveesti kyllä kaikki pelotellu mut eise niin paha ollu.
  Nyt on ollu tosin vasta reilu 3kk mutta muutamat menkat tullu , eikä todellakaan niin runsaat ku ennen. Laitto oli aika epämiellyttävä.. ku vielä jännitti niin paljon, mut ainut miinus mistä kärsin vieläkin on ne supparit.. ei oo kivaa ku koko ajan juilii mahaan. Ja tietty se ettei tiedä millon se vuoto alkaa.. Mut uskon et tää tästä paranee. Ja eka hormoonikierukka oli ilmanen täällä savossakin. :)
  Kyl mie ainakin suosittelen, eipähän tarvii muistaa niiden pilskujen kanssa.

  VastaaPoista
 34. Miksi ihmeessä eivät suostu laittamaan ehkäisykapselia? :O

  Minulle olisivat laittaneet heti toisen lapsen jälkeen, jos olisin tahtonut.

  VastaaPoista
 35. Suosittelen kuparikierukkaa. Itse mietin kans pitkään ennen kun uskaltauduin laitattamaan. On sopinut tosi hyvin, ei mitään ongelmia. Ihanaa myös, ettei tartte kärsiä hormoneista!

  t: Eeva

  VastaaPoista
 36. Mulla on kolmas hormonikierukka menossa ja muuhun en vaihtaisi. Ensimmäinen laitettiin terveyskeskuksessa ja se sattui tuhottomasti. Sitten olenkin käynyt hyvällä gynekologilla eikä laitto tai poisotto enää sattuneet ollenkaan. Menkat kestivät ennen ainakin viikon ja olivat erittäin runsaat, nykyisin menkat on vaan pientä tiputtelua. Eli mulla ei ole mitään huonoa sanottavaa tästä omasta valinnastani.

  VastaaPoista
 37. Kyllähän hormonikierukan voi laittaa, vaikka imettääkin. Mulla on toiminut tosi hyvin, mitä nyt puoli vuotta tiputteli. Mutta se oli niin pientä että ei haitannut. Toisille sopii toisille ei...ei kai se auta kuin kokeilla jotain :-)

  VastaaPoista
 38. Mun ystävyys hormonihenkarin kanssa päätyi kolmeen viikkoon... Tuli itsekseen pois, vaikka kaikki "releet" on ihan ok. Imetin kyllä vielä, tyttö oli 1v2kk eli aika vähän tissuteltiin enää. Yhdeksänkympin henkari kädessä istuskelin vessassa (ja 70e laitto yksityisellä)... Ihmettelin vaan, että mikäs nyt pistelee...

  VastaaPoista
 39. Täällä kans yks kierukkakammoinen... Aikoinaan siis, nyttemmin kierukka ollut osa minua viimeiset 1,5v. Alkuun laiton jälkeen jomotteli alavatsaa noin kolmisen viikkoa, pientä tiputtelua oli silloin tällöin ekat kolme kk. Sittemmin menkat tuli kerran kuukaudessa ja tiputteli yhden päivän! Viimeiset puoli vuotta ei ole menkkoja eikä muitakaan vaivoja ollut. Ihan huippua! Suosittelen, ja jos vielä ilmaiseksi saat =)

  -Eerika

  VastaaPoista
 40. Sitä aina ihmettelen hormoonikierukan kanssa kun menkat jää pois, että mistä sitten tietää että se toimii eikä menkattomuus olekin sitä että on raskaana????
  Mä ainaskin haluan kerran kuussa "kuittauksen" että en ole raskaana! :-D
  (tiedän että voi olla raskaana vaikka onkin menkat, mutta se on harvinaisempaa).

  VastaaPoista