maanantai 19. heinäkuuta 2010
Ohjeistusta kiitos :)
Minä olen ihan oikeasti päättäny orientointua viimeiseni kanssa kestovaippa taipaleelle.
Mimon kohdalla oli jo ajatus mutta tarvittavan infon hakeminen alkoi sitten uuvuttaa ja menimme kertis linjalle.
Ongelmana vaan on tässä nyt se että vaikka olen tehnyt ja nähnyt tehtävän vaippoja ja vaihtanut pari sekä katsonut pesua ja kasaamista ovat ajatukseni siltikin vielä aika luolamies tasoa. :D
Minusta vaippa on hurjan iso lapsen haaroihin.
Jos haluaa että se ei falskaa se pureutuu vauvan jalkamakkaroihin.
Pitää nähdä kauhea vaiva että löytää sellaisen joka istuu eikä vuoda.
Vaipan matsku on kova sisältä jos ei ole kuivausrumpua pehmittämässä.
En epäile vaippojen pesua ja haisua niinkään kuin sen kokoa!
Hurjalta näyttää puolikkaan froteepyyhkeen taitteleminen sinne sisään!
Hyvää koulutusta sain jo Hellen äidiltä ja ihan todella tällä kertaa yritän siihen asti kunnes hermo on jo mennyt. :D
Tulkaa nyt joku saarnaamaan ja ohjeistamaan vähän pöljää!
Tai kertomaan miksi teillä ei valittu kestoilua?
Avustamisen voi ajatella vaikka ekotekona! :)
Löytyisikö apu täältä kirjoista? :)
Tämä oli vielä pakko laittaa kun saatiin tänään naapurista lahjaksi.
Kiitos Hanna!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ite kahden vaipattaneena kestoilla annan sellaisen vinkin, että aluksi, kun vauva on alle 5 kiloinen, niin käytä kertiksiä. Teille on jo muodostunut jonkinlaiset rytmit ja new born vaipat om vielä halpojakin ja sitten sitä kakkaa ei ole ihan jokaisessa vaipassa enää. Ehtii sitten kestoilla hyvin vielä sen jälkeenkin. Juu, ja toivottavasti kukaan ei nyt vedä tästä hernettä nenään. Itellä vain näin on toiminut ettei heti alussa ala kestoileen ja ottaan siitä ylimärästä päänvaivaa ja iloakin.
VastaaPoistaEi kestoilu vaikeaa ole kun siihen pääsee juoneen mukaan. Muistan itsekkin kun joskus vielä sanoin että minä en sitten koskaan ja hah miten kävi nyt olen kestovaipattanut jo kaksi lasta. Tai siis no joo toisen vaipatus vielä kesken.
VastaaPoistaVaippojahan on niin monenlaisia, aio = all in one vaippoja eli helpoimmat vaipat käytännössä,taskuvaippa jonne laitetaan sitten ne imut sisään, sisävaippa joka tarvitsee päälleen kuoret(villahousut taikka pul kuoret) pitämään kosteuden pois vaatteista, taikka sisävaipan tilalle sisätaskuvaippa johon laitetaan imut sisään ja kuori vielä tietty päälle.
Pienellä vauvalla voi käyttää ihan vain pelkkiä harsoja taiteltua sisävaippana ja päälle vain napakat kuoret kosteutta pitämään.
Minä mielelläni tulisin vaikka kädestä pitäen näyttämään jos se mahdollista vain olisi. ;)
anonyymi; täällä ei ole herneitä tarjolla. :D
VastaaPoistakaipaan nimenomaan sellaisia oikeita kommentteja ja käyttökokemuksia enkä mitään: jos ei ajatus lähde sisältä niin miksi pitää väkisin yrittää/opetteleminen maksetaan takaisin maapallon pelastamisena tms ilmiselviä juttuja.
Heh. Repesin! Varsinkin kohdassa "Hurjalta näyttää puolikkaan froteepyyhkeen taitteleminen sinne sisään!". Juu ei. Meidän neiti on niin iso pissainen, että vaippaan olisi saanut taitella varmaan isohkon rantapyyhkeen. ;) Elikkä suosiolla siis bambu ja hamppu kankaat kehiin!
VastaaPoistaOmpelutaitoselle ehdottomasti suosittelen itse ompelua. Ostaa muutaman valmiina ja n. 3kk synnytyksestä kun pahimmat hormooni huurut on haihtunut ja arki urautunut, niin ei kun saumuri esiin ja paremman mallisia vaippoja väsäämään! ;D
Paljon kaikkea tietoa löytyy kestovaippainfon sivuilta ja varsinkin sieltä foorumista. Mutta kuten kaikki muutkin asiat äitiydessä, kukin tallaa tyylillään. Eli itselle sopivaa joutuu välillä etsimään.
Tsemppiä!
Ihana, Mimo leikkii ilmeisesti kirjastoa :)
VastaaPoistaNolona tunnustaudun kertisäidiksi. Helppoa ja vaivatonta eikä tosiaan tarvitse tunkea sitä kylpypyyhettä sinne muutenkin pienen vauvan makkaroihin. Viimeisen lapsen kanssa kestojen valikoimaa oli jo niin paljon, että minäkin hyydyin siihen. Ekalla lapsella käytin sentään osittain. Eli ei minusta ny ollut apua :D
Meillä ei ole kestoiltu, ei vain jaksettu, vaikka yritettiin. Enkä enää jaksa potea siitä edes huonoa omaatuntoa:) Pyykkiä tulee muutenkin jo koneellinen päivässä, joten kestot ois tuonu vielä sen toisen ja toiseksi en yksinkertaisesti löytänyt sellaista, joka ois pitänyt meidän pikkumiehen pisut sisällä enemmän kuin sen tunnin. Ei, vaikka oli bambut sun muut hamput käytössä. Joo, toisten mielestä tekosyitä, meille ihan oikeita syitä.
VastaaPoistaOnnea vauvan odotukseen!!
Itse olin kans alussa ihan pihalla noiden kestojen kanssa, mut vähitellen siihen pääs mukaan ja lopulta koukkuttui :).
VastaaPoistaJa se roskanmäärä on niin paljon pienempi kestoja käyttäessä ja ei tarfvi kokoaikaa olla niit vaippapaketteja raahaamas kaupast.
Itse käytin maitokakka ajan sisävaippa+kuorivaippa, koin ne kaikkein kätevimmiksi. Kiinteiden aloituksen jälkeen sitten siirryttiin taskuvaippoihin, mitkä on mielestäni toimineet hyvin.
Tuo imuhomma on tosiaan hiukan opettelemista, että löytää ne hyvät määrät ja materiaalit, meille pääsääntöisesti frotee, mut hamppua ja bambua kehutaan paljon.
Suosittelen aloittamaan ilman paineita molempia yhtäaikaa käyttäen, sekä kertsejä että kestoja. Kestovaippoja pitää tiuhempaan vaihtaa pienel vauval ku kertsejä.
Kotona ollessa käytämme kestoja mutta kyläillessä/kaupungilla kertsejä. Jossainvälis olin niin aktiivinen että aina kestot päällä, mut nyt senverta laiskistunut.
Tsemppiä, kyl se siit :D.
kestovaippainfo.fi sivuilt löytää kyl hyvin infoa!
Heippa!
VastaaPoistaIhan vastasyntyneellä mielestäni toimii parhaiten joku mukava nepitön/tarraton sisävaippa (esim. nöttönen tai pikkupirpanoitten pikkumussu), johon laitetaan pyllyä vasten ohut bambu-imu ( esim. bamboo doubler) taiteltuna. Reissussa aluksi saattaa toimia pul-kuoret parhaiten ( meillä ainakaan eivät ole ikinä falskanneet), mutta kotioloissa villahousut on varmasti mukavammat.
Reissussa pul-kuori ehkä siksi, jos tuskastuu siihen, että uudet villahousut ei heti alkuun vielä pidä niin hyvin, eikä halua koko ajan tien päällä olla vaihtamassa koko vaatekertaa uusiksi.
Molempien kohdalla olen huomannut, että taskuvaippa falskaa ihan pienellä reisistä aina, mutta kunhan newborn-koko on ohitettu, niin jo s-kokoiset fuzzit pelittävät vähän isommalla pienellä.
Meillä on villistelty kotioloissa ja usein kylilläkin, mutta tosiaan toisinaan ne taskut tai pul-kuoret helpottavat reissuja ainakin silloin, kun takuuvarmoja villahousuja ei ole vielä löytynyt.
Kymmenien villahousumerkkejen seasta olen kokenut pitävimmiksi baby idean hh woolit. Ovat myös kauniit, suht ohuet ja superpehmoiset.
Yökäytössä esim. engelin kaksikerroksiset merinot ovat pomminvarmat, mutta päiväkäyttöön turhan paksut.
Taskuvaippojen imuiksi olen kokenut ohuimmaksi ja varmaksi mikrokuitufroteen ja bambun yhdistelmän, vuorotellen kerroksittain.
Mikrokuitufrotee on siis se, josta esim fuzzit imut on valmistettu, ja joka käy ainoastaan taskuvaipan sisään, ei vauvan pyllyä vasten.
Ennen kaikkea kuitenkin nauti vauvasta, ilman pakkoa ja huonoa omaatuntoa vaipoista. Kertakäyttövaippoja voi käyttää aina, kun muuta ei jaksa, ja se osakestoilukin on ihan riittävästi. :)
Meillä kestoiltiin Neean kanssa ihan alusta asti öin ja päivin(ok laitoksella ei). Sisävaippa+kuori yhdistelmällä koska se tuntui siltä että löytää falskaamattoman yhdistelmän helpomppin kun muiden vaippa juttujen kanssa.
VastaaPoistaKaikenlaisia villiksiä kokeiltiiin mutta ne ei vaain ikinä pitäneet, harsojen taittelukaan ei oikein lähtenyt käyntiiin.
Mulle kostoissa yksi parhaista puolista oli kyllä se että saa kivan kuosisia vaippoja kun kerta on siihen mahdollisuus niin kivahan se on että sisävaipat ja kuoret kauniissa kuoseissa ;)
Myöhemmin käytettiin myös taskuja (sivunepillisiä suurilta osin ja pitihän se neppipressikin itelleen hommata, voin lainata jos kiinnostaa ;) ja AIO vaippoja, ompelin itse ja ostin uutena ja käytettynä. Usein tein niin että ostin kestovaippainfon kirppikseltä halvalla TSI vaippoja kokeiluuun ja sitten tein itse lisää hyväksi havaituista malleista, näin ei mennyt omia tarvikkeita ja työ tunteja kokeilu versioihin.
Mua myös mietitytti ensin vaipan koko ja yritinkin ostaa sellaisia vaippoja joissa imut on tiimalasin muodossa niin että haaraväli mahdollisimman kapea. Mutta loppujen lopuksi en muista että vaippa olisi ikinä lasta häirinnyt ,ainakaan en huomannut mitään sellaista.
Kun Neea ei vielä kovin paljon pystyssä viihtynyt melkein mikään vaippa ei faskannut, kun siirryttiin pystyyn niin pitikin miettiä vaippahommat uusiksi koska hoikalla tytöllä vaipat (varsinkin taskut) usein vuoti resien aukoista ja sisävaipat valuivat samasta paikasta kuorien ulkopuolelle tällöin otetiiin taas villiksiä käyttöön ja silloin ne toimi päiväkäytössä.
Meillä päädyttiin kestoiluun lähinnä minun laiskuuden takia... Kun kerran oli hankkinut (no ei nyt ihan kerralla) vaipat ei niitä tarvinnut joka viikko raahata kaupasta eikä roudata käytettyjä roskiin. Kone vain pyörimään kun tuli vaippoja koneellinen ja taas oli puhdasta tilallle! Meillä poitsu syntyi nelikiloisena, joten ihan pientä en ole vaipattanut, mutta muistaakseni käytin aluksi pääasiassa taiteltua harsoa+kuorivaippaa. Ja meillä ei koskaan käytetty lisäimuja! (en ymmärrä mihin olisin ne vaipassa saanut mahtumaan?) Kumma kyllä meillä ei valskannut vaipat... Mitään iho-oireita ei meillä ilmennyt ja poika oppi jo varhain vaipattomaksi (en tiedä liittyykö asiaan) Meillä minä käytin pojalla aina nepparikiinnikkeisiä vaippoja ja isä tarrakiinnkkeisiä, joten vaippamaku voi vaihdella siis ihan perheensisäisesti :) (pojalta ei kukaan kysynyt)
VastaaPoistaMinäkin olen kaksi lapsukaista kestottanut ja hurahdin :) Ja pakko tunnustaa etten pelkästään ekologisuuden takia vaan ihanien vaippojen... Sanoisin kuten eka kommentoija että ihan hyvin voisi aloittaa vasta kun vauva on hiukan isompi. Jottei into lopahda alkuunsa :) Meillä toimivimmat olivat aio:t ja taskut päivällä, sisävaippa + villikset yöllä, ihan vauvana kertikset. Ei ollut intoa opetella harsotaittelua ja sisävaippa + villikset tuli vastasyntyneen kokoon suhteutettuna hurja paketti minun mielestäni :) Vasta sitten hieman myöhemmin kestoiltiin ja silloin ihan 100 %. Isommalla lapsella vaipan kokokaan ei ole mitenkään iso, tai ehkä silmä tottui ;) Imuina bambua ja hamppua, riittää aika ohutkin paketti. Meillä istuvin malli oli suht kapea haarasta (Mannamaa!!).
VastaaPoistaMeillä on kuivausrumpu, mutta vaippoja, joissa on kosteussuojakangas (pul) ei saa rummuttaa. Sisävaipat ja imut rummutin, tuli kyllä pehmoisempia kuin narulla kuivattamalla. Mutta siis taskut ja aiot pysyivät ihan pehmoisina rummuttamattakin, vaikka sisämateriaali oli meillä bambu (sisämatskuissakin on monta vaihtoehtoa kokeiltavana, meille ei sopinut coolmax, joka on nykyisin kai suosituin ja yleensä parhaiten lapsen pepulle sopiva).
Onhan kestoilu aikamoinen viidakko ja alussa on vaikeaa kun ei tiedä mistä aloittaisi... On niin paljon kokeiltavaa. Mutta sanoisin että maksaa vaivan, ja vaikka hassulta kuulostaakin niin tästä tuli melkeinpä harrastus minulle, niinkin tylsä asia kuin lapsen vaipattaminen, siitä tuli oikein mukavaa puuhaa kun sai näperellä ihanien vaippojen kanssa. Joo, olin höperö kotiäiti...
Esikoisen synnyttyä olin sitä mieltä, etten varmasti ikinä viitsi mitään kestovaippoja pestä. Kaveri kuitenkin kokeili ja positiivisten kokemusten myötä päätin itsekin kokeilla vauvan täytettyä n. 4 kk. Sille tielle jäätiin.
VastaaPoistaVaippasuosikki vaihtui matkan varrella, ja paljon on vaippoja tullut ommeltua itsekin. Jos uusien vaippojen hinta hirvittää kannattaa sitä itselle mieluisinta vaippaa etsiä kirppikseltä tai nettihuutokaupoista. Käytetyn ostaja ei häviä rahassa juuri mitään, sillä mikäli vaippa ei olekaan mieluinen sen voi myydä eteenpäin aika samalla hinnalla kuin mitä itse maksoi.
Toisen lapsen kanssa kestoilu aloitettiin jo ihan vastasyntyneestä. Uusia vaippoja ei tarvinnut hankkia juuri lainkaan, sillä esikoisen vaipat olivat vielä hyväkuntoisia ja täysin toimivia.
Tuttavat usein ihmettelevät, kuinka jaksan nähdä vaippojen pesemisen vaivan. Olen kuitenkin ollut yllättynyt siitä, kuinka helppoa kestoilu on ollut. Pyykkiä toki on pesty hieman enemmän, mutta pienten lasten kanssa sitä kuitenkin tulee paljon päivittäin. Meillä ei myöskään ole kärsitty haju- tms. haitoista ollenkaan - tämäkin yllätti, sillä luulin likaisten vaippojen säilyttämisen olevan varsin inhottavaa hommaa. Ei ollenkaan.
Rohkeasti kokeilemaan vain! Eikä tätä kestoilua tarvitse mitenkään kurttuotsaisesti tehdä - kertiksiä voi hyvin käyttää tilanteen niin vaatiessa, eikä siitä kannata tuntea suurta murhetta. Mutta jos jaksaa käyttää päivässä edes yhden kestovaipan, on kaatopaikalla vuodessa 365 vaippaa vähemmän.
Sen verran voin vaippojen pesusta ja kuivausrummun puutteesta kommentoida, että meillä ei ole kuivausrumpua, mutta ei ole kovia imujakaan. Pesen pyykit pesupähkinöillä ja ne jättävät pyykit melko pehmeiksi.
VastaaPoistaMeillä on pääsääntöisesti käytössä itsetehdyt taskuvaipat, joissa ulkokuori on pul -kangasta ja sisäpuoli coolmaxia. Imut ovat sekä bambuisia että puuvillaisia taittoimuja (ei puolikkaan pyyhkeen kokoisia vaan n. 35x30cm). Yöllä tytöllä (6kk) on käytössä harsovaippa, jossa on lisäimuna joko hamppua tai bambua. Harson päällä on villahousut. Ainut, joka pyykin jälkeen tuntuu kovahkolta on meidän hamppuimu.
En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta itse hain myös mainoslauseiden mukaista, lähes kertavaippaa, vastaavaa pakettia. Hain pitkään. Ei semmoista oikeasti ole. Kestovaipat ovat paksumpia tai ne imevät huonommin. Itsellä vauvalle vaihdoin kertavaipan silloin kun halusin, keston kanssa piti "kyttäillä" jatkuvasti tai lisätä imua.
VastaaPoistaTunnen itseni jopa huijatuksi. Eikö kestovaippoja koske normi kuluttajansuoja? Esim jos kaataa kestovaippaan 1-0,5 dl vettä niin voi katsoa kauanko menee että se on läpi. Ja ilman mitään lisäimuja se aika ei ole pitkä, ainakaan kertavaippaan verrattuna.
Tiedän kyllä että jos jaksaa laittaa paksun paketin tai kyttäillä pissojen tulemista niin kestoilu onnistuu. Mutta se vaatii hurjasti aikaa. Vahingoilta ei voi välttyä.
Minusta mielestäni kestoilun "puolustajilla" on se ilmiö, että yöllä pidetään kertavaippaa. Miksi ihmeessä, jos kestot ovat niin pitäviä, imukykyisiä ja muutenkin parempia? Tähän ei kukaan ole osannut antaa minulle hyvää vastausta.
Jee kyllä kannattaa kestoilla! Onhan se hieman iso paketti, mutta muista että vastasyntynyt ei tarvitse paljoa imua vaippaan. Hamppua muutama kerros taiteltuna harson sisään riittää hyvin pienillä jopa koko yön! : )
VastaaPoistaTäytyy myöntää että itse on alkanut tuo kestoilu hieman rasittaa. Helpompaa olisi vaan heittää pois. (Meillä siis on ollut vastasyntyneestä kestot, paitsi nyt viikon verran kun pesukone rikki).En kuitenkaan aio luovuttaa.
Helpoiten löytää oman lemppari vaipan kun kokeilee. Lainailee ja muistaa ostaa aina vaan yhden.
Jos haluatte leikkitreffata joku päivä niin meidän pikkuvaippuleita saa hypistellä :)
VastaaPoistaT Mimiskunkki ja äiti
Voin todeta yhden lähes täysketottaneena, että kannattaa ainakin kokeilla. Ei ole loppujen lopuksi niiiin paljoa isompi paketti tuolla pyllyllä ja bodyyn saa jatkopaloja jotta menee paremmin jos tuntuu muuten haaraosa liika tiukalta :)
VastaaPoistaItse suosittelen ihan vaan kokeilemaan mikä vaippa malli on omalle lapselle paras. MEillä tykättiin äp imsevimesestä ihan pienenllä. MOni taas on inhonnut moista yli kaiken.
Meillä päädyttiin kestoiluun siksi koska halusin kokeilla oisiko meidän juttu ja olihan se. Voin sanoa että enempi meillä kertsit on falskannu.
Kirjastosta kannattaa katsoa kirja nimeltä Vaippailmiö. Ja hyvää vertais tukea saa paikalliselta kestovaippa yhdistykseltä.
Tuohon anonyymin "yöllä pidetään kertistä" kommenttiin... Oon huomannu samaa ilmiötä olevan liikkeellä. Ite voin kyllä rehellisesti sanoa että meillä ei yökestoilla. Jos ollaan johonki reissuunkin lähdetty kertiksillä ni yöksi olen ottanu kestot mukaan vähintäänkin. Yö kestovaippoja on oikeasti paljon imukykyisempiä kuin kertiksiä :) Hyvänä esimerkkinä Onnikas merkkiset yövaipat. Ne pitää isommatkin pisut :)
Mutta ymmärrän hyvin niitäki jotka eivät jaksa nähdä vaivaa löytääkseen sitä täydellistä vaippaa omalla lapselleen.
Ugh olen puhunut
Voit jättää halutessasi kommenttini julkaisematta, että keskustelu ei mene väärille raiteille.
VastaaPoistaKatjan kommentti oli kuitenkin niin lohduttava. Minä myös hukuin vaihtoehtojen tulvaan. Ennen lapsen syntymää yritin lukea kestovaippailusta ja lueskelin pitkään mm. kestovaippainfoa. Siellä oli niin valtavasti eri vaihtoehtoja ja minulle vieraita termejä, että homma jäi siihen. Ei ollut innostusta ostella eri merkkejä ja vertailla niitä, kun ei ymmärtänyt niistä yhtään mitään.
Minulle tuli jopa sellainen tunne, että hyvä asia oli pilattu turhalla kaupallisuudella. Toisin sanoen valmistajia oli tullut markkinoille niin paljon, että parhaan tai edes sopivan vaihtoehdon löytäminen tuntui mahdottomalta.
Vilpittömästi ihailen niitä, jotka tuon ovat jaksaneet käydä läpi.
Mistähän tuo yleinen olettamus muuten tulee että kestot falskaisi kerttiksiä enemmän ?
VastaaPoistaIhan yhtä pitäviä ne on.
Tietty jos on jättimäärä pissaa sisällä niin silloin sitä ei enää ime kesto ei kerttis.
Varo vaan, tulet jäämään koukkuun kestoilun ihanaan maailmaan !
Meillä käytettiin pääasiassa kertiksiä, syy siihen tosin oli se, että meillä ei edellisessä kämpässä ollut pesukonetta, pesutuvassa käytiin vaan kerran viikossa. Joitan kestovaippoja meille kuitenkin eksyi, (uteliaisuus voitti ja vaipat olivat niin söpöjä!) satunnaisesti käytettiin taskuvaippoja (fuzzibunz) ja all-in-one-vaippoja (bumgenius ja cuddle), jotka koin tosi helpoiksi! Harsojen kanssa en oikein innostunut säätämään.
VastaaPoistaKuivaksiopettelun apuna meillä on ollut kestoharkkahousuja.
Seuraavan lapsen (jos sellainen joskus tulee...) kanssa olen miettinyt, että kestoilisin aktiivisemmin (nyt meillä on pesukone!) Luulen, että meistä tulee kuitenkin sekakäyttäjiä. Fuzzit, bumgenikset olivat tosi näppäriä ja jotain olen säästänytkin. Igu*leen valikoimassa on ihania sisävaippoja ihan vastasyntyneellekin, niitä varmaan kokeillaan. Ja käytetään myös kertiksia, ihan hyvällä omallatunnolla. :)
Minna&Viola
Oon neulonut villiksiä itse, ja aina on pitäneet-ei ole pakko siis ostaa teolllisesti neulottuja, vaan ihania pehmeitä ja ja kauniita merinokeriä =)
VastaaPoistaIhan pienellä vauvalla se vaippa voi tuntua vähän paksummalta, ja tosiaan vinkeiksi olikin tullut että bambua ja hamppua imuiksi. Bambua saa ostettua eurokankaastakin jos haluaa heti ompelemaan, tai lukuisista kestovaippakaupoista.
Yksikin käytetty kesto päivässä on 365 säästettyä kertistä vuodessa!
Mä kiinnostuin kovati kestoista meidän kuopuksen kohdalla; luin paljon tietoa, ostin monella sadalla eurolla erilaisia kestovaippoja jne... Mulla oli tarkoitus käyttää kestoja kotosalla ja reissut/kyläilyt sitten mentäisiin kertiksillä.
VastaaPoistaMeidän kuopus se sitten päättikin, että hän ei niissä kestovaipoissa viihdy ja inisi/itki aina kun oli kestovaippa yllään. Mulla ei sitten vaan kärsivällisyys riittänyt (meidän esikoinenkin oli vasta vuoden vanha ja energiaa meni paljon muuhunkin) ja lopetin koko touhun ja myin kaamean läjän vaippoja pois huutiksessa.
Ruskovillan vaippajutut mä säästin, jos vaikka joskus vielä niitä tartteisin.
JOS meille joskus tulee lisää pienokaisia, niin ajattelin kyllä nihin paneutua paremmin !!
Mä tykästyin eniten FuzziPunz-taskuvaippaan ja tavallisen sisävaipan kohdalla pidin kovasti Imse Vimsen kuorista...
Vaippojen huolto oli mielestäni kovin helppoa. Jätin likaiset vaipat pyykkikorin reunalle odottelemaan pesua ja pesin ne muun pyykin mukana. Hahtuvahousut mä vaan tuuletin ja kakkatahraisena vasta pesin.
Kyllä se siitä pikkuhiljaa!! :)
Käytetyt vaipat on mun mielestä parempia, kun ne imee huomattavasti paremmin.
Mä en ole kerennyt kommentoimaan oikeastaan kenenkään postauksiin viime aikoina.
Sinulle ja Mimolle haluan toivottaa kovasti onnea uuteen kotiin. Sekä suuret onnittelut halausten kera tulevasta pienestä tylleröstä!! :) Mimo, tuleva isosisko oli oikeassa! ;) Ihana juttu!
Heips,
VastaaPoistaMinäkin asun ihan sun naapurissa, jos haluat, voin tulla opastamaan ihan kädestä pitäen kestojen kanssa. :-)
Me aloiteltiin kestoilu tytön ollessa reilu 3kk vanha ja kohta puolivuotta kestoiltu. Säätämistähän se vähän aluksi oli, mutta nyt homma toimii ja olen tyytyväinen.
VastaaPoistaItse ompelin vaipat kestovaippayhdistyksen ilmaiskaavoilla ja ovat mielestäni hyvän mallisia eikä liian leveitä haaroista. Meillä on imuina käytetty flanellitaittoja: ne imevät hyvin eikä niistä kuitenkaan tule paksu "paketti". Kuivaliinakankaana taskuvaipoissa meillä on kuivaliinaneulosta, vaipasta tulee tuon kanssa mukavan ohut, tarrojen kanssa vain on oltava tarkkana ettei kangas nyppyynny. makuasia tietysti mistä kukakin tykkää...
Me kokeiltiin, muttei vaan meillä toiminut, enkä tykännyt isosta paketista pojan jalkojen välisssä. Lisäksi olin laiska, enkä jaksanut pestä pyykkiä yhtään enempää kuin mitä tuli jo.
VastaaPoistaKaverin tytöllä on ollut kestot aina ja hän kävelee vaappuen, peppu on aina ihan superiso ja kävelee kun siellä haarovälissä olisi jotain tosi isoo...ei mielestäni mitenkään kivannäköistä, tuskin on kivan tuntuistakaan.
En jaksanut lukea kaikkia kommentteja läpi, mutta laitanpahan meidänkin kokemuksen tänne.
VastaaPoistaMeillä myös kertiteltiin ensimmäiset viikot, jotta päästiin suoraan käyttämään s-koon vaippoja.
Meillä kestoiltiin 8kk tyytyväisinä ja kestovaippailuun vannoutuneina, kunnes suurinosa (kalliista uusina ostetuista) vaipoista ei enää istunutkaan, en yksinkertaisesti jaksanut alkaa kokeilemaan uusia malleja ja merkkejä joten vaippailu loppui.
Toinen merkittävä syy oli tähän se, että pissa alkoi yksinkertaisesti haisemaan niin pahalle, että likavaippojen säilytyksestä tuli ongelma, ja voi kuinka monta vaihtoehtoa tässä säilytyksessä käytiinkään läpi..:(
Suosittelen kyllä kokeilemaan, kyllä jokainen ostamatta jätetty kertispaketti on hyvä ekoteko ja onhan nuo kestot sata kertaa kauniimpia ;)
En ehtinyt ihan tarkkaan lukea kaikkia kommentteja läpi, anteeksi siis jos toistan, mutta juuri eilen selailin Vaippailmiö nimistä kirjaa kirjastossa, jossa oli kuva kestosta ja kertsistä vierekkäin. Kuivana kertsi oli ohuempi kuin kesto, märkänä paksumpi huomattavasti. Eli kestovaippahan ei mihinkään leviä siitä, mutta kertsit kyllä pullistuvat. Riippuu tietenkin vaihtovälistä, meillä (kesto)vaippa vaihdetaan tunnin kahden väelin, jos en ole huomannut muuten pissan tuloa, ilmeisesti noita kertiksiä monet eivät vaihda läheskään niin usein. Meidän vaipat ovat pääasiassa kuivasisäpintaisia, mutta minä en tykkää ajatuksesta, että tarvistisi antaa pissan hautua vaipassa. Vielä vähemmän tykkään ajatuksesta, että kertisten kemikaalit ja ne imevät geelit ym hautuvat ihoa vasten, kertiksen vaihdan heti kun haistan pissan sinne tulleen, kun joskus harvoin joudun niihin turvautumaan.
VastaaPoistaMutta peesaan noissa imu-asioissa aikaisempia, bambu ja hamppu ovat loistavia imumateriaaleja, jotka vaativat vain muutamia pesuja ennen kuin lkavat toimia. Eivätkä ole erityisen paksuja. Jos nyt alkaisin vaippoja hankkia, sijoittaisin rahani imuissa bamboo doublereihin ja fold itteihin.Lisäksi tekisin nopeita imeviä frotee ja mikrokuituimuja, sisävaipat itse ja villahousut. hahtuvahousuja parempaa ei löydy- tosin niillä saa suuren pyllyn lapselle jos laittaa lyhytlahkeiset villikset housujen alle...meillä käytetään pitkälahkeisia.
Itse tekeminen on halvempaa ja hauskaa, sekä helppoa. En ole mikään ompelija, ja ennen villahousujen neulomista en edes osannut neuloa, mutta niillä on menty.
Villahousjen kanssa myös fuskaaminen on melko epätodennäköistä.
Sitä jaksan aina ihmetellä kun kysellään että miten jaksan pestä vaipat. Pesukone ne pesee, minä vaan laitan ne koneeseen. Pyykkiä on kuitenkin, meillä passään kaikkea sekaisin, joten vaippoja ei tarvitse pitkään seisottaa pesua osottamassa.
Onnea vaipatukseen. vastauksia saat varmaan pilvin pimein, jos vaan kysymyksiä huutelet...
Kestovaippayhdistys.fi sieltä löytyy kestovaippalainaamojen yhteystiedot. Saa pikkurahalla reiluksi viikoksi paketin kotiin kokeiltavaksi. Siinä on kaikenlaisia vaippoja ja voi tutkia ja mallailla rauhassa. Mukana tulee ohjeet, pesuaineet yms.
VastaaPoistaTuo on sit tietty kun se vauva on jolla kokeilla.
Mä olen laiska ja siksi meillä on käytetty kestoja kummallakin lapsella. Niitä on kiva ommella. Nyt on eka kerta kun käytetään kertsejä sitten esikoisen ekan kuukauden. Ollaan reissussa ja pesumahdollisuudet heikot ja en ole hankkinut/tehnyt tarpeeksi sopivia vaippoja.
Kyllähän minua vähän mietityttää mitä aineita noista kertavaipoista imeytyy lapseen.
Mutta nyt voin näin "pitkällä" kertiskokeilulla sanoa, että ei ne kertsit ime kakkaa sisäänsä ;) Vaikka se joku proffa pari vuotta sitten niin väitti :D
Mutta siis suosittelen osakestoilua aluksi ja sit katsot miltä näyttää.
- Vastasyntyneelle taiteltu harso (esim. superleija-taitos, kiinnnitä näpsyllä) + ohuet merinovillahousut (esim. Ruskovilla, HH Wool, jos ei itse neulo)
VastaaPoista_Yhtä iso paketti kuin kertiksellä_
- Hiukan isommalle taskuvaippa coolmax-sisäkankaalla (pintakuiva, ei kakka tartu), imuksi pötköksi taiteltu harso.
_Yhtä iso paketti kuin kertiksellä_
Pesu pari kertaa viikossa pyyhepyykin ym. ohella.
Näin meillä on kaksi vaipatettu ja samoin vaipatetaan kolmas. Yhtä vaivalloista kuin vaipparoskien vieminen ulos ja uusien pakettien ostaminen.
Mie en edes jaksanu lukea noita aiempia kommentteja , mutta annan neuvon että kokeile. Ja jos mahdollista niin hanki sisävaippoja, joihin voi laittaa irralliset imukankaat sisälle ( vaikka taittaa harsot sinne sisätaskuun ) ja kuori, joka pitää kosteutta ja siinä on kosteussuojat. Meillä ekat 4 kk mentiin näillä Jaskan kanssa ja tosi hyvin piti isot pissat ja megakakatkin. Sitten n. 4-5 kk iässä vasta siirryttiin sinne tasku-ja aio-osuudelle. Kertiksisssä vain joudut varautumaan että vaihtoväli on huomattavasti tiheämpi kuin kestoissa, mutta meillä säästyttiin varmaan senkin ansiosta lähes täysin vaippaihottumalta ja punoituksilta. Itse iholla vauvalla pidin eniten bambusta ja joustofroteesta, jotka molemmat tosi nopeasti imevät pissat ja kakat eikä ne kyllä montaa kertaa ole falskanneet.
VastaaPoistaSiellä teidän suunnalla on useampiakin noita vaippatukihenkilöitä ( yhteystiedot löytyy sieltä Kestovaippayhdistyksen sivuilta ) ja heitä kannattaa ja pitää käyttää hyväksi vaikka ihan kädestä näyttäen että miten se vaippa toimii ja harjoitella vaikka vauvanukella jos epäröi itse että miten se menikään. Myös vaippamyyjät varmasti mielellään opastavat ja näyttävät vaippojen käyttöä. Mie en koskaan harsoista innostunut, en niitä oikein osannut laittaa niin käytin heti alusta saakka sisätäyttövaippoja jotka sitten saatoin täyttää harsopötköllä ja ne kuoret joista jo mainitsin, vuotosuojilla ovat edelleen meidän luottovaipat unilla ja reissussa.
Mie olen niiin hurahtanut kestoihin ja niiden ihaniin kuoseihin :)
Ja minä herkkänenäisenä olen iloinnut siitä että roskiksessa ei haise hirveät kertisvaipat ;)
Mitäs vielä.. mua saa ainakin ahdistella jos haluaa opastusta vaippailusta: smirgeli74@luukku.com
Piti vielä sanomani, että jos siellä ehtii olla Kestovaippahulinat ennen vauvan syntymää niin ehdottomasti mene sinne, siellä on tarjolla kaikkea ja paljon etenkin käytettyjä pieniä vaippoja joiden kankaat jo imevät hyvin. Uudet kankaat kun monesti tarvitsevat kymmenisen pesukertaa ( kankaasta riippuen ) että saavuttavat maksimaalisen imukykynsä.
VastaaPoistaMateriaaleista itse suosin iholla siis pienellä vauvalla bambu ja joustofrotee, imukankaissa näitä samoja sekä ohuita hamppukankaita. Vaihtoehtoja onkin sitten paljon: bambufleece, bambucollege, bambuhamppufleece.. kurkkaapa vain www.kestovaippainfo.fi
Niin ja joku mainitsi että tulee isompi paketti ku kertiksestä. No tottakai tulee ! Onhan kangas aina paksumpaa kuin se-mitä-lie-kuitu mikä kertiksessä on. Meillä kaks ekaa vaipatettu kertiksillä , voi jos silloin olis tällaisia helppoja kestoja ollut. Eikä haittaa kävelyä, meidän kuopus lähti aikaisimmin käveleen ja kiikkuu ja riehuu , enemmän ku isot sisaruksensa.
VastaaPoistaKyllä meilläkin on käytetty kertiksiä vatsataudissa sekä reissussa jossa ei ole pesumahdollisuuksia, mutta mies ei ole suuremmin kertisten perään kysellyt vaikka aluksi niitä vähän epäili. Se on ihan totaalisesti kokemuksen kautta jäänyt kestoihin koukkuun ja levittää tietoutta kaveriporukassakin :) Eikä todellakaan mikään " hörhö viherpipertäjä " vaan melkein sieltä toisesta päästä..
Ja todellakin, on helpompi pestä koneellinen pyykkiä kun jatkuvasti rampata roskiksella etenkin ku omakotiasuja maksaa jokaisesta tyhjennyskerrasta !
Meillä on kestoiltu kahden lapsen kanssa, toinen on jo oppinut kuivaksi ja toinen on vuoden ikäinen kestoilija. Esikoisella aloitimme kestoilun 3 kk:n iässä, kun aloin jaksaa perehtyä siihen. Ennen hänen syntymäänsä en ollut yhtään perehtynyt. Kestovaipat ovat meillä kaikki ostettuja, joko uusina tai käytettyinä. Esikoisella testailin kaikenlaisia vaippoja: sisävaippoja, taskuvaippoja, AIO:ita jne. Eräitä suosikkeja olivat meillä Fuzzi Bunzit ja muut taskuvaipat, joita käytettiin esikoisella päiväkodissakin 2,5-vuotiaaksi eli kuivaksi oppimiseen asti. Osa vaippamerkeistä ei sopinut lapselleni, mutta ne sai myytyä. Toisella lapsella kestoilun aloitimme jo ihan pienenä, koska olin hankkinut pieniä vaippoja jo odotusaikana. Suurin osa esikoisen isommista vaipoista odotti myös kaapissa. Joten toisen lapsen kanssa on päässyt jo helpolla, kun ottaa vain käyttöön vanhoja, hyväksi havaittuja vaippoja. Jonkin verran on silti täytynyt ostella hänelle ihan "omia" söpöjä vaippoja, vain koska ne ovat niin ihania! Vaikeaksi en ole kestoilua kokenut, alkuun ehkä korkeintaan haastavaksi, kun piti vähän testailla, millainen systeemi meille sopii. Vaippapyykin pesen koneessa noin kahden päivän välein enkä koe sitä vaivalloiseksi, kun samalla saa pestyä muunkin vauvapyykin. Onnea kestoiluun! Ongelmista pääsee kyllä yli ottamalla asioista selvää ja kokeilemalla. Parasta on ollut hyvä omatunto siitä, ettei vaippajätettä kerry ainakaan meidän lapsien takia.
VastaaPoistaminä nyt en jaksanut lukea kaikkea mitä sinulle jo oli kommentoitu mut siis meillä ihan vastasyntyneellä käytettiin harsoja (niitäkin saa erikokoisina ja toiset on imukykyisempiä kuin toiset) ja jos tarvetta oli niin niissä välissä oli vähän imuakin. itse olin tehnyt sellaisia pieniä imuja joissa oli muutama kerros pyyhettä ja flanellia päällekkäin. ohuita ja pieniä siis. se vaan sinne harsotaitoksen väliin sitten. ja villahousut pikkukirpulle! meillä tykättiin. ja niitä oli myös ihana kutoa.. :D
VastaaPoistaonhan se isompi paketti kuin kertsi on mut todella halvaksi tulee eikä se pyykkimäärä ole kummoinen, harsot kuivuvatkin nopeasti.
meillä tyttö on nyt 2 ja edelleen menee m koon kestovaippa, eli enpä ole joutunut tekemään kovinkaan paljoa vaippoja koko vaippaiälle :)
kertakäyttöjä mekin on jossain välissä siirrytty käyttämään öisin, koska yöllä on tympeä pieneltä alkaa pissavaippaa vaihtamaan vaan sen takia että se ei enää ime enempää ja yövaippa alkoi olemaan ihan jättisuuri paketti.
ja ainahan voi osittain kestoilla. kotona vaikka ja reissussa sit kertsit. kyllä sekin jo säästää paljon luontoa ja sitä rahaa. tai edes kaksi kestovaippaa päivässä, onhan se sekin jo jotain.
ja se kertsien haju on kuitenki jotai ihan hirveetä...
ai niin vielä sellasta et meillä ei oo kiitos kestovaippojen, tullut ikinä minkäänlaista vaippaihottumaa :)
lisäksi suosittelen kokeilemaan pissattamista lavuaarin päällä sit jos jaksat, meillä ihan muutaman kk ikäinen alkoi pissailemaan sinne aina vaipanvaihdon yhteydessä, säästyi monta vaippaa :)
-Mira
Minä voisin mainostaa Kestovaippayhdistyksen vaippalainaamoa! Kannattaa ottaa sieltä paketti lainaan, niin pääsee testailemaan erilaisia vaippoja, eikä maksa juuri mitään! http://www.kestovaippayhdistys.fi/lainaamot/index.php
VastaaPoistaKannattaa myös ehdottomasti käydä kestovaippayhdistyksen tapaamisissa, niissä saa paljon tietoja ja pääsee samalla hypistelemään erilaisia vaippoja.
Minä tykkäsin vastasyntyneellä eniten nalle nöttösistä (lisäimun kanssa) ja itse tekemistäni nepillisistä sisävaiposta. Imse Vimsen kuoret ovat todella hyvät, ne on niitä äitiyspakkauksen kuoria joita löytyy esim kirppareilta halvalla :)
Mielestäni kestoilu oli helpointa juuri vastasyntyneen kanssa, isomman vaipatus on mielestäni vaativampaa kun pissamäärät ovat suurempia ja lapsi rupeaa liikkumaan ym.
Coolmax on hyvää materiaalia pyllyä vasten, se on pintakuivaa ja ei mene koppuraksi eikä mene miksikään pesuissa, ja niitä saa todella monessa eri värissä!
Itse en ole edes kokeillut harsoja kun mielestäni se on liian työlästä ainakin tällaisella laiskumukselle ja mukavuudenhaluiselle kuin minä :D
Bambufrotee on todella imukykyistä, ja sitä suosittelen lämpimästi! Meillä on vaipassa imuna kaikenlaisia materiaaleja ja ei ole bambufroteen voittanutta!
Esikoinen on kestovaipatettu parin kuukauden ikäisestä lähtien, oppi kuivaksi 2 vuotiaana. Pienempi 1v1kk on vielä kestovaipoissa ja kolmas syntyy parin kukauden sisällä, ja tarkoitus on kestovaippailla alusta lähtien, vaippoja on tullut hamstrattua aikamoinen määrä :D
Moikka,
VastaaPoistamennyt aivan ihan ohi tämä postaus. Esikoisen kanssa kokeilin kestoja, vuokrasin kahdeksi viikoksi Kestovaippayhdistykseltä sellaisen paketin. Mutta kun falskas ja läpi tuli koko ajan niin annoin periksi.
Nyt tämän melkein vuoden vanhan ns. tuoreemman paketin kanssa ollaan osittain kestoiltu (öisin ja hoidossa kertis) noin 2kk. Meillä käytössä taskuvaipat, jonne riittää yksi imu ja mikroliina. Ei siis tule sellaista möykkyä haarojen väliin. Itse pelkäsin ja arvellutti juuri se kamala paketti lapsen haarojen välissä, mutta kun oikeat imut ja oikean kokeiset taskut valitsee niin ei pitäisi ohi votoja ja muita tulla. Meillä sattunut vain muutamia vahinkoja. :) Isoveikalla käytössä kalsarit ja harkkahousut (öisin myös kertis). Säästö on mieletön! :D