keskiviikko 25. elokuuta 2010

Tai muuten!!!!
Lasten kasvattaminen on ihan perse puuhaa.

Syöttäminen,puhtaana pito,vaatettaminen tms ovat ihan silkkaa hupia siihen verrattuna että kavereista pitäisi kasvattaa jotenkin hyvällä itsetunnolla,empatiakyvyllä ja rehtiydellä varustettuja ihmis-versoja.

Miten ihmeessä saadaan väsynyt alle kolmevuotias tottelemaan edes niitä yksinkertaisia sääntöjä ja rutiineita joita on jo parisen vuotta treenattu?


Minä sanon: Nyt on aika pestä hampaat.
Lapsi: No en pese!!!!
Minä: kyllä,nyt on aika pestä hampaat ja sitten mennään nukkumaan.Otas tästä tää harja.
Lapsi: *heittää harjan nurkkaan* EN PESE!!!!! EN HALUA!!!!!
Minä: No nyt loppuu tuollainen! Mene hakemaan se harja ja ala pestä! Tiedät ihan hyvin että joka ilta pestään hampaat ettei mene hampaat pilalle ja hammaspeikot jää sinne juhlimaan!
Lapsi: EEEEEEEEEEEEEEEENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!
Minä: Nyt loppuu tuo möykkääminen tai muuten!!!

Tai muuten mitä?!?

Millä ihmeen taikalauseella voi saada lapsen tekemään tahtonsa mukaan?!

Palkintoa on ihan turhaa tarjota,mistä sen muka saisi? Siitä että käyttäytyi kuin perseapina.

Harhautus on alle 2v hommaa.

Uhkailu sillä että sitten loppuu makeiden syönti jos ei hampaita osaa pestä?
Ei se lopu kuitenkaan ja jopa lapsi tietää sen...

Näin pieneltä lapselta harvoin voi ottaa etuuksia pois niin että se toimisi rangaistuksena.
Ne ovat aina myös pois äidiltä.
Tyyliin:Otat pois ulkoilun jos lapsi ei pue: et pääse itsekkään ulos.

Kuitenkin uhkauksista olisi parasta pitää kiinni.
Sanot lapselle joka pelleilee kaupassa ettei häntä oteta enää sinne mukaan ja tadaa,jos pidät kiinni sanoistasi et käy itse enää koskaan kaupassa...

Hämmentävintä on se että jos lapsi haluaa ruokapöydässä syömisen sijaan pelleillä ja otat häneltä lautasen pois alkaa kamala huuto sen perään.
Joka kerta mietin kuinka riemuissani olisin itse lapsena ollut jos äiti olisikin sen sijaan että istuin tuntitolkulla syömässä kun ei maistunut sanonut että et saakkaan mitään ja voit poistua.
Olisin itse poistunut tukka vinkuen takavasemmalle.
Mutta alle kolmevuotiaan on pakko saada huutaa menetetyn lautasen perään ja usein ruoka maistuukin sen jälkeen.

Meillä pelittää parhaiten jäähypenkin rakastava kasvatus jonne joutuu rauhoittumaan jos ei meinaa arjen säännöt miellyttää.
Sieltä saa tulla pois kun on rauhoittunut ja valmis pyytämään anteeksi.

Meillä ei nimittäin toimi: pestään sitten huomenna.

Tiedossa on vaan itse hankaloittamasi keskustelu siitä miksi eilenkään ei tarvinnut?

Vain hyvä muistinen ja näsäviisas lapsi on pahempi kuin uhmakas lapsi.

29 kommenttia:

 1. meillä ei jäähypenkki ole toiminut. syykin on selvä, ei se lapsi siellä yksin pysy ja yleensä ei ole voinut vahtia, kun toinen tekee jotain / huutaa, kun on saanut pikkuautosta silmäkulmaan. mutta uhkailu ja takavarikko on toiminut kohtalaisen hyvin. iltariekkumiset rauhoittuu huvin nopeasti, kun unilelut pistetään kaapin päälle ja tarvittaessa viedään peittokin =D hammaspesusta on selvitty tiukalla syliotteella ja hikipisaroilla, jos hammaspeikoilla uhkailu ei ole auttanut. parinviikon takaisen hammasläkärikäyntien jälkeen ei ole tarvinnut hampaiden pesustakaan keskustella, sujuu kuin tanssi :o)

  VastaaPoista
 2. poikien äiti: meillä pysyy onneksi tosi hyvin ja huutaa sieltä sitten ;mä rauhottusin jo!

  Miten se menikään se lause että äidin tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä? :D

  VastaaPoista
 3. Meillä jos kiukutellaan hampaidenpesusta, niin annan kaksi vaihtoehtoa, joko pesee itse tai äiti pesee vaikka pakolla. Ovat saaneet sitten pestä itse :)
  Tympeäähän se kasvattaminen on, esiäideillä oli mukavan helppoa kun tietoa ei ollut ihan nykypäivän verran :)

  VastaaPoista
 4. taisi olla se tärkein tehtävä tai jotain =D

  VastaaPoista
 5. katja: meillä pesee itse aluksi ja loput äiti tai sitten tapellaan. :D

  Ennen muinoin oli helpompaa kun lapsille sai vaan huutaa: turvelot kiinni ,minä päätän koska olen aikuinen! :D

  Nykyisin on niin rankkaa kun pitää sitä lastakin mukamas kunnioittaa. :D

  VastaaPoista
 6. Naurattaa ihan hirmusti tuo perseapina,semmonen meilläkin on,perseapina!
  Viimeksi tänä ehtoona likka oli sylissä jossain ihme painiotteessa,ja yritin väkisin tunkea hammasharjaa suuhun,huoh...Ja sitä ennen oli täytynyt tietty kiljua,että ITE laittaa tahnaa,ITE kastelee harjan jne.jne.
  Niin,ja sitä ennen oli omat iltamurot levitelty pitkin pöytää,ja sitten syöty siskon lautaselta...Perseapina mikä perseapina!
  Jäähypenkkiä meilläkin käytetään,ja se kyllä aika hyvin tehoaakin,mutta ei sitä pääsis ennen puolta yötä sänkyyn,jos jokaisesta hölmöilystä nytkin olis penkille laittanut.
  -fiona

  VastaaPoista
 7. Nyt naurattaa..sori. :) Näen kyllä jotenkin,että näin voi tapahtua meilläkin parin vuoden päästä...huoh. Nytkin jo se ns. hammasharja lentää nurkkaan..Liityin lukijaksikin,oli NIIN hyvä kirjoitus. (Onhan nää muutenkin,mut tää oli paras!)

  VastaaPoista
 8. Varsin lohduttavaa, että jonkun muunkin kotona;)

  Meillä heilui tänään jalat, kädet ja kaikki muu kun hammaspesun aika oli...monta kertaa jaksoin nätisti mut sit meni äitiltä hermo "olkoon sit pesemättä ja antaa hammaspeikkojen tehdä reikiä sun hampaisiin".
  Jep,varsin toimivaa ainakin jos haluaa itse kaivautua maan alle kun lapsi itkuhuutaa "EIIII, mä en haluu reikiä!!!!" Äitiiiiii, tuu peseen mun hampaaattttt!"
  Hammaspesu sujui lopulta siis varsin hyvin mut äidillä todellinen kuningasolo...tulipa hoidettua homma taas varsin asiallisesti himaan...

  VastaaPoista
 9. Meillä tehoaa useimmiten kauhea kehuskelu asiaan kuin asiaan. "Äidin prinsessa on jo niiiiin iso tyttö, että osaa pestä hampaat jo ihan itse." Ja neiti kipittää näyttelemään taitojaan. Lopuksi äidin on helppo tarkistaa, kun prinsessa on aikansa imeskellyt hammastahnaa harmasta :-) Tässä on apuna ollu kyllä mieletön isoveljen ihannointi. Hän kun on kaksi vuotta vanhempi ja osaa kaiken niin hienosti :-D
  Liinulotta & Co

  VastaaPoista
 10. liinulotta: meillä ei sekään! :D syömisen kanssa aina myös kokeillaan: näytäs nyt kuinka reipas olet! :D joo vissiin! :D

  VastaaPoista
 11. Meillä on käytössä jäähyt. Pääsee istumaan vessaan jäähylle. Jos on ihan hirveä käytöksinen, niin sitten vessanovi laitetaan kiinni. Uunin kellosta laitetaan asianmukainen minuuttimäärä ja ulos pääsee, kun kello piippaa. Paitsi jos karjuu.

  Ja arvaa, mitä välillä on jono sinne jäähylle. Edellinen perseapina pitää poistaa kesken jäähyn, että saa seuraavan sisään.

  Ois kannattanut tulla tänne. Katsoimme koko sakki hissukseen jotain Tonttuelokuvaa ja söimme niin paljon vohveleita, että hampipesu varmaan tuntui luksukselta :)

  VastaaPoista
 12. Tuol pepparsprayn blogissa
  http://pepparspray.blogspot.com/
  oli juttua ja linkkiä ihmeestä nimeltä solitimer :)
  Vaikutti aika lupaavalta. Blogista löytyy heidän kokemuksiaan ja täs linkki sinne http://www.solitimer.com/index.php/fi/etusivu

  VastaaPoista
 13. Hampaat meillä pestään niin että äiti tai isi illalla ja lapset itse aamulla (äiti tarkistaa kyllä että jäikö sinne peikkoja) :) Poika 2v antaa myös pestä harmpaat kunhan vaan saa sylkäistä välillä PÖNTTÖÖN :D se on meillä aika in.. joskus jos menee taisteluksi luovutan suosiolla ja annan "imi-tabletin" eli fluori-tapletin imeskelväksi.
  Mutta kyllä täälläkin mietitään usein näitä kasvatusjuttuja nyt kun esikoinen on kohta 4v. Mietin usein että teenköhän kaiken väärin..

  -T-

  VastaaPoista
 14. sani; meiltä löytyy tuo solitimer isommilta lapsilta! :)

  VastaaPoista
 15. Meillä riittää pelottelu hammaspeikoilla, kun senkuvailee tarpeeksi karvaiseksi ja kamalaksi.

  Ruokapöydässä meillä ei kiljuta, jos kiljuu, menee omaan huoneeseen karjumaan ja saa palata vasta kun pystyy olemaan huutamatta.

  Muita rangaistuksia ei ole, varsinkaan sitä jäähypenkkiä. Ymmärrän sen ehkä, jos lapset ovat rauhallisia muutenkin. Mutta jos lapsen on ihan luonnostaan vaikea pysyä paikoillaan, niin se jäähypenkki on kyllä kuin vankila. jos käytös menee ihan hirveksi, niin otetaan tarrat esiin ja niiden menetys on suurin uhka - joka on vieläkin tepsinyt. Viidellä tarralla pääsee sitten johonkin kivaan paikkaan.

  Anteeksi pitää pyytää ja kiitos sanoa. Ainakin poika on niin hyväsydäminen toisia kohtaan, että liekö päiväkodissa oppinut...

  Tytöstä vielä tiedä, mitä siitä kasvaa. Huutaa kaikkea. Ja hampaat pesee äiti ja loput tyttö itse.

  VastaaPoista
 16. Meillä toimii (useimmiten) kahden vaihtoehdon antaminen. "Tuletko itse pesemään nätisti hampaat vai mennäänkö vessaan ja äiti pitää kiinni?"

  Joskus myös "luovuttaminen" (minun siis) auttaa. Viola lähtee yleensä juoksemaan ympäri kämppää "eieieieieieie!!!" Jos ei pari pyyntöä auta, sanon "Viola, ei sitten harjata hampaita. Sitten sun hampaisiin tulee koloja ja ne kolot on pipejä." ja jään itse vaan odottamaan. Suureksi yllätyksekseni Viola on tullut takaisin "Voit sää harjata mun hampaat."

  Tai sitten pahimpina iltoina hutaistaan hammasharjaa jotenkuten suussa ja annetaan pastilli. Aina ei kannata taistella jos ei voi voittaa.

  VastaaPoista
 17. Näinhän se just on, joskus tuntuu että päivät on yhtä kiukkua, niin äidiltä kuin lapseltakin. Jos jossain välissä ehtii miettiä, että millainen kasvattaja sitä oikein on, niin ei se kovin mieltä ylennä. Usein tuntuu, että pieleen tää varmaan menee :D

  Meilläki on jäähy, silloin joutuu omaan huoneeseen ovi kiinni ja äidille/isille pitää selittää mitä tuli tehtyä ja sitten pyytää anteeksi (yleensä kissalta, koiralta tai pikkusiskolta). Toimii sen hetken, jos toimii. Muuten on keinot aika vähissä, etenkin suurimman ongelman eli eläinrääkkäyksen kanssa. Huoh.

  Nyt on tosin seesteinen vaihe menossa, tyttö on oppinu yllättäen pyytämään tekosiaan heti anteeksi ja lopettamaan ilkeydet siihen paikkaan. Outoa, ei varmaan kestä kauan tätä. Kiukkua pettymyksistä toki silti riittää.

  Hauskoja kommentteja täällä, vaikka ei ne varmaan äitejä itseään naurata. Etenkin Rva Kepponen kun totesi, että edellinen perseapina pitää ottaa jäähyltä kesken kaiken, että saa seuraavan sisään :D

  VastaaPoista
 18. Meillä oli ennen kans hampaidenpesu ihan kauheaa kidutusta. Joskus se onnistui vain niin, että isi piti väkisin sylissä ja sohi harjalla hampaita puhtaiksi. Kun mikään neuvottelu ei tuottanut tulosta. Mutta sitten helpotti, kun hoksattiin laittaa peili pesualtaan taakse ja tyttö saa mennä jakkaran päälle ensin pesemään itse hampaat ja katsoa peilistä samalla. Sen jälkeen äiskä/iskä saa pestä hampaat suosiolla.

  VastaaPoista
 19. Mä pesen meillä itse kaikkien hampaat. Syynä hammaslääkärin kehoitus pestä lapsen hampaat niin kauan kunnes osaa kirjoittaa kaunista kaunokirjoitusta...eli n. kolmannelle asti. Tuosta pidän kiinni.
  Pienin huutaa ja hakkaa kun pesen. Sit vaan väkipakolla hoituu homma.
  Mut tuo muu kiukuttelu...meillä oikeastaan vaikeaa vain ton isoimman kanssa. Huoh...
  Mä voisin ns. "kuristaa" sitä lasta, siis sen verran saa mun käyrät nousemaan. Ja yritän silti olla huutamatta...eli vaikeeta on. Ja vaikeemmaksi menee kun kasvaa. Sitä odotellessa luen sun hyviä vinkkejä täältä. =)

  VastaaPoista
 20. mari a: meillä ei ole vielä kokeiltu tuota "saavutustaulukkoa". odotellaan parempaa ikää. :D

  VastaaPoista
 21. :) säännöllisesti käyn lukemassa ihanaa blogiasi, mutta olen vain niin saamarin huono jättämään kommettia, mutta tämä kirjoitus sai "niin hyvän aamun aikaseksi" et oli pakko kirjottaa, meillä on siis 5 lasta(kohta6) ja meijän kamala äiti pesee sitten vaikka väkisin en paljoo kysele (ainakaan nätisti). Tuosta keskustelusta tuli kyllä elävästi mieleen omien neitien käytös (niitä on 4kpl+1 veikkaus vielä lisää mut se ei ole vielä varmaa :)). Meillä on kans jäähy käytössä paitsi Mimillä joka täytti just 2 se ei vielä tajua hommaa vaikka kyllä kätevästi istuu kun joku toinen joutuu istumaan :). Lapset on ihania kun ne nukkuu ja sukeltaa :).

  VastaaPoista
 22. meillä on muutamat kerrat äiti vain istunut vessassa hammasharja kädessä kärsivällisesti odottamassa.. ennen ei tapahdu mitään muuta ennen kuin hampaat on harjattu.
  huudeta ei, ehkä vähän saatetaan uhkailla, mutta se on juuri sellaista että no, istutaan tässä sitten koko ilta -tyylistä.

  meillä myös lauletaan samalla kun harjataan hampaita. laulussa vaihtuu sanat aina päivän tapahtumien mukaan (ja siellä seikkailee myös aina apina :D). niin ja laulu loppuu jos suu menee kiinni.

  meillä ei siis paljoa ole tarvinnut taistella ja joka ilta on hampaat harjattu

  VastaaPoista
 23. Apua! Mua nauratti ja hirvitti yhtä aikaa :) Meilläkin on kohta tämä edessä!

  VastaaPoista
 24. Jäi vielä sanomatta, että mites lorut? Pitääkö Mimo loruttelusta? Meillä on käytössä nämä
  "Hampaat harjaan aamuin illoin, hammaspeikot saa kyytiä silloin" ja
  "Nököhampaalla onkin hyvä olo, kun puhtaana on jokainen hampaan kolo"
  Lapset loputtelee ne äidillekin kun pesen omia hampaita :-D
  Liinulotta

  VastaaPoista
 25. Minä pesen hampaat väkisin jos ei muuten suostu ja kerron myös hammaspeikosta : )
  Eniten ihmettelen just tuota että ruoka ei kelpaa ja sitten kun sen ottaa pois niin tulee huuto. Esim. eilen Telma levitteli jogurttia varpaanväleihin ja oli sitten kovasti pahastunut kun söin ne purkkiin jääneet...
  Mahtava kuva Mimosta!

  VastaaPoista
 26. Meillä hampaat pestään tai itketään ja pestään, eli äiti pitää riehuvaa perseapinaa tiukassa otteessa ja pesee hampaat, halusi se napero tai ei.
  Itse asiassa kun lapsi huutaa täysillä "Äääääääääääääää" niin siinä kohtaa on hyvä sujauttaa harjalla hampaat puhtaaksi! ;-)

  VastaaPoista
 27. Kyllä lapsille saa nykyäänkin sanoa että minä päätän, koska olen aikuinen :) Vaikka asioiden perustelu ja lapsen kanssa neuvottelu ovat ihan jees-juttuja, niitä ei tarvitse koko ajan tehdä. On asioita, joita ei edes tarvi perustella lapselle - ne vaan tehdään. Ja lapselle tulee turvallisempi olo, jos aikuinen päättää tärkeistä asioista (kuten siitä että hampaat pestään!) eikä vastuu ole hänellä.

  Omaa tahtoa ja valintoja voi harjoitella sitten pienillä jutuilla. Kuten vaikka että ostaa kaksi eriväristä hammasharjaa, ja lapsi saa joka ilta päättää, kummalla pestään. Tai vaikka kahta eri makua hammastahnaa.

  Meidän poika täyttää syksyllä 3 v., ja joskus 2,5 v tietämillä alkoi jonkin verran tehota uhkailukeino nimeltä lelun takavarikointi. Eihän sitä todellakaan voi sanoa, että et pääse enää kauppaan, kun se ei ole mahdollista, mutta suosikkipoliisiauto tms lähtee pariksi päiväksi hyllylle (meillä kirjahyllyn ylähylly, niin että se vielä oikein näkyy sieltä :)! Kannattaa kokeilla, jossain vaiheessa ehkä alkaa toimia??

  (En ehtinyt lukea muiden kommentteja, olikohan kaikissa sama sisältö kuin minulla...?)

  - Tiitiäinen

  VastaaPoista
 28. Mun täytyy myös kehua tuota Solitimeria! Otin kokeiluun pepparsprayn innoittamana ja uskomatonta mutta totta - se toimii! Hyvästi hampaidenpesuraivarit ja 100 muuta raivaria :DD

  VastaaPoista
 29. Pöh, yritin lisätä kommentin, mutta se ei näy.

  Tuosta solitimerista - mekin innostuttiin kokeilemaan sitä pepparsprayn innoittamana. Ja uskomatonta mutta totta, se todella toimii kuin unelma! Ennen tapeltiin joka asiasta ja nyt Alma suorastaan ryntää pesemään hampaat yms. Voi mitä hermolepoa koko perheelle!

  VastaaPoista